Вести


Мировић отворио међународни шаховски турнир Савеза слепих Војводине

Нови Сад , 26. јануар 2018.
-A A +AМировић отворио међународни шаховски турнир Савеза слепих Војводине.

Нови Сад , 26. јануар 2018. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас Други међународни шаховски турнир Савеза слепих Војводине.

На тродневном турниру, који се одржава у Новом Саду, учествују 24 такмичара из Словачке, Румуније, Бугарске, Словеније, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.

Истакавши да је шах древна игра, веома популарна широм света у свим сегментима људске популације, укључујући и особе са инвалидитетом, Мировић је рекао да је шаховски турнир у Новом Саду на најбољем путу да постане традиционалан, у чему ће имати и максималну подршку Покрајинске владе.

Председник Мировић је подсетио на успехе српских слепих шахиста, међу којим су освојене медаље на Олимпијским играма и светским првенствима.

Он је изјавио да се достигнутим степеном социјалне подршке лицима за инвалидитетом, укључујући и слепе и слабовиде, мери се цивилизацијски напредак, и укупан хумани, демократски и цивилизацијски капацитет сваког друштва.

„Не смемо да заборавимо ни чињеницу да одговарајући степен те подршке можемо да остваримо само ако схватимо - и искрено прихватимо - да је проблем инвалидности проблем целе заједнице, а не само лица са инвалидитетом и њихових породица“, казао је Мировић и додао да је трајно опредељење Покрајинске владе да у оквирима надлежности које има, и у складу са реалним могућностима, максимално подржи особе са инвалидитетом, у свим областима, укључујући и спортске активности.

Други међународни шаховски турнир организовао је Савез слепих Војводине, који је на овај начин обележио и 79 година од оснивања.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs