Вести


Мировић отворио „Равно Село Филм Фестивал“ - први фестивал дебитантског филма

Нови Сад , 25. јун 2017.
-A A +AМировић отворио „Равно Село Филм Фестивал“ - први фестивал дебитантског филма .

Нови Сад , 25. јун 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, вечерас, у Равном Селу свечано је прогласио отвореним, први фестивал дебитантског филма под називом „Равно Село Филм Фестивал“.

Мировић је у уводном обраћању истакао да је захваљујући креативности, машти и оданошћу према сопственом завичају, Равно Село добило свој филмски фестивал и да, како је рекао, има за циљ два задатка, први да се истраје у овој манифестацији која ће кроз неколико година моћи да окупља велика имена из земље, региона и Европе, и други, да се заједничким снагама обнови дом кутуре који је уништен у прошлогодишњем пожару.

„Веома важан разлог да један овакав фестивал не само настане него и траје, јесте потреба за деметрополизацијом културе. У времену које је за нама, она је, нажалост, у превеликој мери постала привилегија великих центара. Ти центри ће, наравно, увек бити стваралачка средишта и покретачи, али креативност и потреба људског духа не станују само у њима. Зато је наша обавеза да подржимо и креативне успоне малих средина што и чинимо,” казао је Мировић.

Он је навео да је од битног значаја и концепт самог фестивала који ће окренут дебитантским остварењима уметника из земље и окружења допринети томе да се, упркос свему, поново успостави нека врста заједничког културног простора.

Присутнима се обратио и великан српског глумишта Лазар Ристовски и домаћин манифестаије на чију инцијативу је и настао фестивал како би се обновио равноселски Дом културе који је изгорео прошле године.

“Ја ово дугујем Равном Селу, Равно Село ме је родило, овде сам сањао, и сад као добар син желим да се одужим, желео бих да ову помоћ схватите као моју обавезу као и да ми за ово нико није дужан,” рекао је Ристовски, додајући да омладини из овог краја треба да се пружи прилика и да им се приближе филмска уметност и филмски ствараоци те да се потврди истина о томе да култура не борави само у великим градовима.

У наредних неколико дана на фестивалу ће гостовати бројни гости из земље и региона. Специјална гошћа биће Оливера Катрина, Мирјана Карновић са представљањем редитељског првенца „Добра жена“, док ће Раде Шербеџија приказивањем „Олобођење Скопља“ 26. јуна затворити „Равно Село Филм Фестивал“, а улаз на све програме биће слободан.

Манифестацију су подржали Покрајински секретаријат за културу Војводине, Месна заједница Равног Села, Министарство културе и информисања Републике Србије, Факултет драмских уметности из Београда.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs