Вести


Мировић отворио 12. Међународни новосадски књижевни фестивал

Нови Сад , 28. август 2017.
-A A +AМировић отворио 12. Међународни новосадски књижевни фестивал.

Нови Сад , 28. август 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, отворио је вечерас дванаести Међународни новосадски књижевни фестивал који је ове године окупио око 20 страних и више од 30 домаћих писаца, а специајлни гост фестивала је Шведска.

Мировић je током поздравног обраћања, подсетио да је Нови Сад одувек био град књижевности и књижевника, где су кроз векове, живели и стварали наши највећи писци, од родоначелника модерног српског романа Јаше Игњатовића затим Лазе Костића, до Мирослава Антића и Александра Тишме који су дубоко и трајно обележили нашу новију књижевност.

„Као и књижевност сама по себи, и овај фестивал је манифестација отворености, брисања граница и рушења препрека међу људима. Наредних дана, видећете да овде таквих баријера заправо и нема и да сте у граду, покрајини и земљи широко отвореног срца,“ нагласио је Мировић додајући да ће Покрајинска влада увек подржавати литературу, уметност и репрезентативне смотре какав је и овај фестивал.

Домаћин манифестације и уметнички директор фестивала, Јован Зивлак, истакао је да је поезија основа друштвености још од старог века и да је такође основа модерне еманципације, додајући да је Нови Сад учествујућу као „Град песника“ у сличној манифестацији још у 19. веку, играо велику улогу у еманципацији наше културе и нашег друштва.

У оквиру фестивала биће уручена 12. Међународна награда за књижевност Нови Сад и 57. Бранкова награда.

Програми ће се одвијати на Тргу младенаца, у Библиотеци града Новог Сада, Свечаној сали Огранка САНУ у Новом Саду, клубу "Абсолут", на балконима у Змај Јовиној, ресторану "Марина", у Сремским Карловцима, Сомбору и Сремској Митровици.

Отварању 12. Међународног новасдског књижевног фестивала присуствовали су и председник Матице српске, Драган Станић, управник Српског народног позоришта, Зоран Ђерић, као и чланови Друштва књижевника Војводине.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs