Вести


Мировић примио чланове Европског института омбудсмана

Нови Сад , 02. септембар 2021.
-A A +AМировић примио чланове Европског института омбудсмана.

Нови Сад , 02. септембар 2021. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је вечерас чланове Европског института омбудсмана (ЕОИ), са председником Драганом Милковим на челу, који бораве у Новом Саду поводом одржавања Генералне скупштине овог удружења.

Овом приликом, Мировић је оценио да је заштита људских права једно од темељних и приоритетних опредељења Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине, односно свих нивоа власти на којима су институције омбудсмана имплементиране и на којима успешно функционишу.

„Суштина тог нашег опредељења јесте да се институцији омбудсмана обезбеде апсолутно сви услови да у свакодневном раду реализује своје основне принципе – принципе законитости, непристрасности, независности и правичности”, изјавио је председник Мировић.

Према Мировићевим речима, принцип независности, први је и кључни услов за успешно и ефикасно остваривање свих других принципа.

„Обезбеђивање независности рада заштитника грађана наше је не само декларативно, већ и практично опредељење”, рекао је Мировић.

Мировић је подсетио и на институцију Покрајинског заштитника грађана и нагласио њену посебну фокусираност на права детета, равноправност полова и права националних мањина.

Председник Европског института омбудсмана професор Правног факултета у Новом Саду Драган Милков рекао је да овај институт чини 65 земаља чланица и 167 чланова.

„Европски инститит омбудсмана основан је 1988. године са седиштем у Инзбурку, у Аустрији, и пружа научну и стручну подршку институцијама омбудсмана“, изјавио је професор Милков.

Татјана Москалкова, омбудсман Руске федерације казала је овом приликом да је овај институт јединствен јер негује људска права и представља спону између власти и друштва.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs