Вести


Мирослав Васин и мр Ненад Станковић на Међународној конференцији о обновљивим изворима енергије и биомаси у пољопривреди

Нови Сад , 12. мај 2015.
-A A +AМирослав Васин и мр Ненад Станковић на Међународној конференцији о обновљивим изворима енергије и биомаси у пољопривреди.

Нови Сад , 12. мај 2015. .

Међународна конференција „Промовисање обновљивих извора енергије: биомаса у пољопривреди“, одржана је данас на новосадском Пољопривредном сајму, а у оквиру промовисања нових кредитних линија Гаранцијског фонда АП Војводине. Конференцију је отворио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, док је покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић истакао говорио о значају обновљивих извора енергије и конкурсима Секретаријата у овој области.

Поред успостављања дијалога о производњи и употреби биомасе од стране фармера и понуди чињеничних и релевантних података о трошковима и користима, изазовима и искуствима, циљ данашње конференције је било и представљање модела најбољих пракси у Европи који би се ускоро могли применити у Србији. Међународна конференција је уједно била и прилика да се представи нова кредитна линија Гаранцијског фонда АП Војводине, намењена за набавку опреме за прераду биомасе у циљу производње енергије.

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин истакао је значај данашњег стручног скупа, који за циљ има едукацију пољопривредника и власника пољопривредних газдинстава, као и шире јавности.

,,Енергетска ефикасност је шанса нашег привредног развоја, с тим што многе европске земље ту шансу много боље користе. У оквиру ове области потребно је водити се искуствима развијених европских земаља, те да максимално користимо обновљиве и алтернативне изворе енергије. Војводина је регион богат биомасом, али имамо случајеве када горе поља и тиме се уништавају огромни енергетски ресурси. Конференција окупља релевантне актере из Европе који ће нам пренети своја драгоцена искуства, која ће на најбољи могући начин наћи примену у пракси код нас“, рекао је Васин и додао да коришћење алтернативних и обновљивих извора енергије, а посебно биомасе која је најперспективнији енергетски потенцијал у пољопривредном региону Војводине, није задовољавајуће, али да је област енергетике таква да се стално развија и унапређује.

Према речима покрајинског секретара за енергетику мр Ненада Станковића, данашњи скуп представља још један корак у низу који следи иницијативу пружања подршке производњи и коришћењу биомасе, као значајног енергента у Војводини, с акцентом на пољопривреду.

,,С обзиром на то да је наша земља недовољно богата фосилним горивима, као и на чињеницу да су светски трендови такви да се у развијеном свету обновљиви извори користе као важан енергетски фактор, и наша земља треба и мора да следи примере развијених земаља, да чува своје ресурсе, очува животну околину и уштеди на увозу енергије. Најјаснији пут ка остварењу овог циља је што адекватнија и ефикаснија експолоатација ресурса, који нам обилато стоје на располагању. Војводина је у енергетском смислу прилично зависна од увоза, пошто 55-60 одсто енергената не потиче са њене територије“, навео је мр Станковић уз напомену да је циљ Секретаријата да се дефицит у производњи енергије смањи већим коришћењем обновљивих извора енергије из домаћих ресурса и применом мера енергетске ефикасности.

,,Потенцијал за производњу биогаса на подручју Војводине коришћењем стајњака из сточарске производње уз додатак супстрата енергетских усева, као што је силажа кукуруза, којих на подручју Војводине има у довољним количинама - веома је значајан. Према најавама из Министарства рударства и енергетике, постоји могућност да ће доћи до повећања подстицајне цене за откуп електричне енергије произведене у биогас постројењима, јер се до краја године очекује доношење нове Уредбе о подстицајним ценама за откуп електричне енергије произведене из обновљивих извора, те би се тиме стекли бољи услови за развој ових постројења“, додао је мр Станковић.

Иако биомаса представља најзначајнији потенцијал обновљивих извора енергије, а што је доказано у многобројним студијама, у Републици Србији а нарочито у АП Војводини, пољопривредници, представници релевантних институција и организација, као и јавност нису довољно информисани о могућностима и потенцијалима коришћења биомасе као обновљивог извора енергије. Учесници конференције разговарали су о специфичним темама, попут значаја одрживости потенцијала коришћења биомасе, придруживању Европској унији, као прилици да се повећа удео коришћења обновљивих извора енергије. Представљене су и компаративне студије случаја о предностима коришћења биомасе у односу на фосилна горива у пољопривреди, а повели су се и разговори о енергетским селима и искуствима из Немачке, тачније представљено је партнерство у области биоенергије између Баден-Виртемберга и Србије.

Представљене су нове кредитне линије Гаранцијског фонда АП Војводине, које ће се реализовати у сарадњи са пет комерцијалних банака - AIK AD Ниш, Banca Intesa, Комерцијална банка АД Београд, Credit Agricole Србија и ProCredit банка - за набавку опреме потребне за прераду биомасе у циљу производње енергије.

Организатор данашње конференције је Гаранцијски фонд Аутономне покрајине Војводине, у сарадњи са ,,Хајнрих Бел“ фондацијом, Немачком агенцијом за међународну сарадњу – ГИЗ и Фондом „Европски послови“ АП Војводине, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине и уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs