Вести


Мирослав Васин на конференцији поводом 28. априла, Међународног дана безбедности и здравља на раду

Нови Сад , 27. април 2012.
-A A +AМирослав Васин на конференцији поводом 28. априла, Међународног дана безбедности и здравља на раду.

Нови Сад , 27. април 2012. .

Нови Сад, 27. април 2012. године - Покрајински секретар зарад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин посетио је данас,поводом обележавања 28. априла, Светског дана безбедности и здравља на раду "Високу техничку школу струковнихстудија у НовомСаду". Ова високошколска установа је, поводом обележавањаовог међународног датума посвећеног свим онима који су били жртве лоше инедовољне безбедности на радном месту, организовала посебну конференцијупосвећену промоцији сигурности на радном месту и новим концептима у овојобласти. У организацији „Конференције о промоцији  безбедности и здравља на раду у зеленојекономији" уз домаћина учествовало је и Министарство рада и социјалне политикерепубличке Владе.
  Наконференцији се окупило 190 учесника и гостију, од представника републичког Министарстварада и социјалне политике, републичке и покрајинске Уније послодаваца, најзначајнијихсиндиката из покрајине и инспекције рада, до представника образовнихинституција, професора и научних радника са наших института који се баве овомпроблематиком. Тема предавања и стручних излагања на конференцији  су неке најважнијих аспеката безбедности издравља на радном месту у нашој земљи, и промоције зелене економије,најактуелнијег концепта у овој области. Јер искуство је показало да оно што сеназива "зеленом" еколошки и енергетски прихватљивом и одрживом индустријом ипроизводњом, не подразумева и зелена радна места, односно производи означеникао "зелени"  не настају увек у безбедномрадном окружењу или у условима пуне сигурности запослених. Такође је истакнутапотреба да запослени у нашој земљи имају радон и професионално осигурање,које је једнако важно као и оно здравствено ализа разлику од њега најчешће готово да га и нема.Проблеми постоје око места са посебним безбедносним захтевима и високимстепеном ризика. Темељ читавог система ипак чини правна регулативе и законскенорме, које као кандидати за чланство у ЕУ морају бити примењено и усаглашенеса основним директивама Уније у овој области. Такође постоје бројни проблеми иса колективним уговорима документима који регулишу односе запослених ипослодаваца, и утврђују основне поставке и процедуре и када је сигурнострадника и безбедност радних места у питању.
  У свомобраћању учесницима конференције Мирослав Васин је истакао да Висока школаструковних студија и Влада Војводине имају стратешку сарадњу у овој области, апартнери су и у још једном послу, на формирању покрајинског Едукативног центраза обуку незапослених. То је један од пионирских пројекта, који ће омогућитиефикаснију и целисходнију едукацију незапослених, укључујући и област здрављаи безбедности радника и радних места, односно њиховог радног окружења. Да јето задатак од највећег значаја говори и чињеница да је само током прва тримесеца ове године 420 запослених повређено на радном месту, рекао је Васин и даје стога један од најважнијих задатака за сваког од учесника у области рада изапошљавања, то да број повреда и других облика угрожавања здравља нарадном месту, буде што пре смањен. Покрајински секретар је такође истакао да ћеу наредном периоду у Војводини у оквиру напора да буде стимулисан рад савеснихпослодаваца и смањен проценат рада на црно и сива зона економије, субвенцијеза отварање радних места добити само они послодавци у чијим фирмама постојиколективни уговор и делује синдикат. Такође, сви савесни послодавци, који будудоследно и одговорно спроводили све безбедносне и здравствене процедуре изахтеве на сваком радном месту у свом предузећу, убудуће би требали битипосебно охрабривани и стимулисани. То је од посебне важности јер усвајање свихпрописа и правне регулативе засноване на стандардима ЕУ јесте само врх леденогбрега, испод кога леже читаве области и процеси који морају бити бољеорганизовани и утврђени, у интересу свих запослених али и укупног квалитета несамо привређивања већ и квалитета и сигурности наших живота уопште, рекао јеВасин.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs