Вести


Мирослав Васин на обележавању седамдесетогодишњице Батинске битке

Сомбор , 11. новембар 2014.
-A A +AМирослав Васин на обележавању седамдесетогодишњице Батинске битке.

Сомбор , 11. новембар 2014. .

Поводом обележавања 70 година од Батинске битке, која је вођена између 11. и 19. новембра 1944, између јединица Народноослободилачке војске Југославије НОВЈ и Црвене армије са једне и јединица Вермахта и њихових савезника са друге стране, данас је одржана церемонија полагања венаца у Дунав код Бездана, као и свечана академија у хали ,,Мостонга“ у Сомбору. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин положио је венац са пристана у Бездану и свечаним говором се обратио окупљенима, учесницима НОР-а, њиховим потомцима и свим грађанима који су се окупили да одају пошту настрадалим борцима ове најмногољудније битке на овим просторима у Другом светском рату.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је истакао значај и важност обележавања овог и сличних догађаја из наше историје, како би указали младим нараштајима да је историја веома важна за грађење националног поноса и националног духа.

,,Дати свој живот представља највећу жртву. Међу нама су људи који су били спремни да дају живот. Само је стицај околности довео до тога да су они данас међу нама, а њихови саборци нису. Србија се данас клања сенима погинулих у Другом светском рату, са поштовањем се данас сећамо свих бораца који су дали своје животе за слободу. Међутим, није добро што палим борцима и Батинској бици одаје пошту свега неколико стотина окупљених. Седамдесет година је велик јубилеј, а на овај начин негујемо патриотизам и родољубље. Уколико не обележавамо овако важне историјске догађаје или их, пак, обележавамо скромно, шаљемо лошу поруку младим генерацијама. Фашизам се поново јавља, поново се рађа и то у читавој Европи. Њега више није лако препознати, данас га треба знати препознати, али он постоји. Против њега се можемо борити тако што ћемо одавати почаст и сећати се свих оних који су се против фашизма борили у Другом светском рату. Овде на Батини су гинули припадници свих југословенских народа и националних заједница које данас живе у Војводини. Зато је Војводина специфична и јединствена вредност управо због тога што овде једни са другима живе припадници 26 националних заједница. То је разлог због чега Војводину треба чувати као понос Србије,“ рекао је потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин.

Данашњој свечаности су присуствовали представници амбасада Украјине и Руске Федерације, представници Владе Републике Србије и Покрајинске владе, народни посланици, представници СУБНОР на челу са председником Светомиром Атанацковићем, градоначелник Града Сомбора Саша Тодоровић, представници СО Сомбор, начелник Западнобачког округа Рајко Мајсторовић, представници борачких организација градова и општина из читавог региона, припадници Војске Србије и Полицијске управе.

Битка код Батине, или Батинска битка, је вођена између 11. и 19. новембра 1944. између јединица НОВЈ и Црвене армије и јединица Вермахта и његових савезника. Јединице НОВЈ су имале за задатак да ослободе Барању, а совјетска армија да успостави мостобран за прелазак својих тенковских јединица на десну страну Дунава, како би се лакше заузела Мађарска. Са друге стране, Немци су се настојали да омогуће повлачење немачких и квинслишких јединица преко територија Хрватске и Словеније у Аустрију. Јединице Црвене армије морале су да осигурају прелазак на другу страну Дунава како би обезбедили линију до Нађкањиже и Секешфехервара и тако окружили Будимпешту. Планирано је да 75. стрељачки корпус уз помоћ јединица из зоне Апатина пређе Дунав пределу Батине. Лево крило 75. корпуса јужно од Апатина чувала би 299. дивизија, а десно крило код Бездана 734. пук 233. дивизије и 8. бригада 51. војвођанске дивизије. Прва група је морала да успостави мостобран између Батине и Апатина, отворивиши пут остатку 3. украјинског фронта ка Печују и Секешфехервару. и да до 15. новембра стигне до линије Топоље-Кнежеви Виногради-Беље. Јединице 51. дивизије НОВЈ су имале да наставе дуж Драве и да ослободе Барању.

Батинска битка се окончала победом јединица НОВЈ и Црвене армије. На месту битке, на обали Дунава, данас се налази меморијални комплекс – спомен музеј, у част битке која је уједно и највећа битка по количини снага учесника, интензитету борби и стратешком значају у току читавог Другог светског рата на подручју Југославије.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду,запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs