Вести


Мирослав Васин отворио међународну конференцију посвећену малим и средњим предузећима и гаранцијама ЕУ

Нови Сад , 20. новембар 2014.
-A A +AМирослав Васин отворио међународну конференцију посвећену малим и средњим предузећима и гаранцијама ЕУ.

Нови Сад , 20. новембар 2014. .

Гаранцијски фонд Војводине и Фонд „Европски послови“ организовали су Међународну конференцију под називом „Јачање малих и средњих предузећа кроз гарантне шеме ЕУ и ,,Cosme“ програм“, на којој су учествовали представници министарстава привреде и финансија, Привредне коморе Србије, као и Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој, УСАИД, представници финансијских институција из држава чланица ЕУ, Аустрије, Мађарске и Италије, које за развој малих и средњих предузећа користе моделе микрокредитирања и гарантне шеме, као и представници малог и средњег бизниса и банкарског сектора.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је на отварању скупа подсетио на мере и политику, коју спроводи Секретаријат у оквиру унапређења сектора предузетништва и занатства.

Циљ међународне конференције јесте да се промовишу програми Европске Уније за развој малих и средњих предузећа, представе искуства држава чланица ЕУ, и размотре све законске могућности које би довеле до веће кредитне подршке малих и средњих предузећа у Србији. Систем гаранција представља корак ка унапређењу конкурентности у сфери предузетништва и јачању овог сектора.

,,У АП Војводини покушавамо да реализацијом мера које су новина у Србији подстакнемо развој предузетништва, малих и средњих предузећа. Данашњи организатор, Гаранцијски фонд АП Војводине, окупља предузетнике, пољопривредна газдинства, пољопривредне произвођаче из Војводине. Покрајински секретаријат значајним средствима путем конкурса, од којих су неки до пре неколико дана били актуелни, помаже развој и унапређење пословања и предузетништва. Све активности које спроводимо су допринеле расту броја кластера у Војводини, који је данас око 30, што представља значајно достигнуће. Системски помажемо кластере јер управо они окупљају мала и средња предузећа и предузетнике. Нажалост, то су мали кораци, јер се веома мало у пракси чини да се докаже да су мала и средња предузећа главни постулат привреде. Оптерећени високим дажбинама, предузетници се суочавају са потешкоћама, тешко им је да подигну кредит, да обезбеде гаранцију банке, а високи доприноси значајно отежавају посао. У овом моменту предузетници немају адекватне саветодавце који би им указали на програмне и средства у ЕУ, стога они о томе мало знају. Генерално, покушава се у Србији да се начини први корак у јачању малих и средњих предузећа, али су ипак предузећа препуштена себи да се сама сналазе, јер су све те мере ипак недовољна помоћ и подршка. Покрајинска влада кроз програм помоћи привреди, предузетништву и занатству се ослања на четири основна стратешка правца – иновативну привреду, зелену економију, сертификацију као симбол стицања нових знања и повећања конкурентности и развој кластера. Ова четири принципа морају бити праћена краткорочним мерама како би се успешно реализовали“, рекао је Васин, додајући да су искуства и знања ЕУ најбољи показатељ шта је неопходно даље чинити на путу евроинтеграција.

Програм за конкурентност малих и средњих предузећа 2014-2020 - ,,COSME“ – који је данас представљен на конференцији представља вишегодишњи програм Европске комисије, у оквиру кога су издвојена значајна средства у износу од 1,025 милијарди евра, за неколико области: паметни и инклузивни развој, одрживи развој, природне ресурсе, безбедност и грађанство, глобалну Европу и јавну управу. Циљ овог програма је јачање конкурентности и одрживости европских предузећа, подстицање предузетничке културе и унапређење оснивања и раста МСП. Крајњи корисници програма су мала и средња предузећа, предузетници, организације за подршку пословању, регионална и национална администрација. Предвиђен буџет за имплементацију програма ,,COSME“ за период 2014-2020 је 2,3 милијарде евра.

Посебне мере које програм ,,COSME“ примењује за унапређење предузетништва су додела награде за најбољу предузетничку идеју, која има мотивациону сврху, потом еразмус за предузетнике, јер је установљено да се већи резултати постижу и приликом размене предузетника, јер стичу увид у пословну политику развијених компанија, те размењују искуства и стичу знање за успостављање иновативне атмосфере, креирање цена, оперативност и друго. Поред тога, женско предузетништво је на самом врху листе приоритета. Неки од познатих примера финансираних пројеката кроз овај програм су ,,Европска мрежа предузетништва Србије“, ,,Европска мрежа ментора женског предузетништва – WEM“, ,,Транснационалне туристичке руте: Пешачки туризам дуж Дунава – Danube Hike“, ,,Транснационалне тематске туристичке руте: Пут открића и авантуре на Западном Балкану – WBAADT“ и други.

Мала и средња предузећа би могла да имају знатне користи од програма Европске уније и то кроз директно учешће, што подразумева да мсп спроводе активност уз учешће у пројектним конзорцијумима и кроз индиректно учешће, уз коришћење субвенционисаних финансијских инструмената. На тендерима расписаним у оквиру ових програма, мала и средња предузећа из Србије нису дискриминисана у односу на европска, већ имају истоветан статус.

Поред наведеног програма, теме данашње конференције обухватале су презентације о оскуствима и улози држава чланица Европске уније у јачању малих и средњих предузећа кроз микрокредите и гарантне шеме, у којима су учествовали представници републичких органа, институција и организација, као и земаља у региону.


Извор: Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs