Вести


Мирослав Васин отворио 26. фестивал "Златна тамбурица 2014"

Нови Сад , 23. новембар 2014.
-A A +AМирослав Васин отворио 26. фестивал "Златна тамбурица 2014".

Нови Сад , 23. новембар 2014. .

У Српском народном позоришту, у дворани Јован Ђорђевић, одржан је 26. фестивал за избор најлепше нове војвођанске песме "Златна тамбурица 2014", у организацији ,,Страда“ Нови Сад. И ове године такмичило се 18 нових композиција и то у категорији најлепше нове војвођанске песме, прво, друго и треће место за најбољу композицију, потом најбољи текст, аранжман и интерпретацију. Жири, као и публика која је учествовала у гласању за нову војвођанску песму, донели су коначан суд. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, отворио је овогодишњи фестивал и учествовао у уручењу награда за одабране композиције.

Покровитељи овогодишњег фестивала су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и Градска управа за културу Града Новог Сада, док је медијску подршку пружила Радио телевизија Војводине. Солисте је приликом извођења музичких нумера пратио Велики тамбурашки оркестар РТВ уз концертмајстора Милета Николића.

Речима да је Војводина са свим својим особеностима највећа вредност коју сви чувамо у својим срцима, потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин, отворио је овогодишњи фестивал: ,,Нас Војвођане красе многе особине које су специфичне и које су лепе, без обзира да ли смо у Војводину дошли или смо се у њој родили. Ми, Војвођани, првенствено волимо своје комшије, зато што наш комшија може да буде човек који говори 26 различитих језика, који има другу веру, друге обичаје, али ми, Војвођани, подједнако уживамо у његовим обичајима, као и у својим. Војвођани воле салаше, те када је тешко, у мислима побегнемо на наш салаш, у мир и тишину, те тамо преболимо све бриге и планирамо лепе догађаје. Необјашњивом љубављу, ми, Војвођани, волимо коње. Они нас подсећају на детињство, на наше претке, на дане безбрижности. Војвођани воле вино, воле свој Дунав, али онај лепи, плави Дунав из прошлости. Војвођани воле песму. Вечерас ћемо љубити снаше са салаша, пловићемо Дунавом, јахаћемо коње, чилаше, зеленке, и јездити Војводином. Вечерас ћемо пити добро вино. Вечерас ћемо живети Војводину“, подсетио је све присутне потпредседник Васин.

Музичко стваралаштво у духу традиционалне војвођанске, народне, варошке песме и романсе, и богатство духа, што заједно представља културну баштину овог региона, инспирисали су бројне ауторе и извођачe да се путем конкурса нађу на овом музичком фестивалу и представе своје музичко умеће. Организовање фестивала ,,Златна тамбурица“ покренуто је са намером да се оживи звук романси, староградских и народних песама са простора Панонске низије, које су представљене на нов начин, савременим музичким изразом.

Фестивал ,,Златна тамбурица 2014“, од својих почетака, тачније од 1987. године, и ове године настоји да промовише културу, обичаје и ритмове народа у Војводини. Један од главних циљева је и неговање сарадње и толеранције музичких уметника.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду,запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs