Вести


Мирослав Васин о улози регионалне сарадње између синдиката и значају социјалног дијалога

Нови Сад , 01. октобар 2014.
-A A +AМирослав Васин о улози регионалне сарадње између синдиката и значају социјалног дијалога.

Нови Сад , 01. октобар 2014. .

Представници значајних синдикалних организација Мађарске и Републике Србије су јуче и данас у Хотелу „Нови Сад“, одржали предавања и дебата у оквиру програма представљања пројекта под називом ,,Јачање социјалног дијалога у погледу европских интеграција: специјалан пројекат за синдикалне организације западног Балкана ”.
Овај дводневни скуп окупио је две велике синдикалне организације – Уједињене гранске синдикате ,,Независност“ из Србије и Националну федерацију радничког савеза MOSZ из Мађарске.

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, говорио је данас о улози регионалне сарадње између две синдикалне централе и о значају социјалног дијалога приликом решавања кључних социјално-економских питања.

Циљ одржавања састанака и дебата је управо јачање сарадње и координације међу синдикатима, праћење и анализирање дешавања у свим сферама привреде и тржишта рада, размена искустава и унапређење начина на који ове организације оперативно функционишу.
Покрајински секретар је све присутне учеснике упознао са примерима добре праксе у политици запошљавања у АП Војводини и увео у појединости које се тичу развоја међурегионалне сарадње у региону. ,,Веома је значајна институционална сарадња двеју држава и њихових региона – Мађарске и Републике Србије, стога је и овакав скуп од изузетне важности. УГС ,,Независност“ у оквиру свог деловања успева да анализира и свтарност у нашој држави, па тако њихова аналитичка улога односа у друштву превазилази оквире уско-синдикалног деловања“, рекао је Васин и додао да је Војводина јединствена по својим вредностима, док ту јединственост многи који нису искусили тешко поимају.
,,У читавој Европи не постоји регион који у том обиму обједињује мултиетничност, мултиконфесионалност и мултинационалност и на чијој територији живи 26 националних заједница. У овој демографској структури негују се вредности које су специфичне, а заједништво је на високом нивоу. Овде постоји стогодишња свест да треба сачувамо разноликост Војводине што је чини Европом у малом. АП Војводина има изузетан стратешки положај, окружена чланицама ЕУ, са којима је успостављена сарадња. Регион ДКМТ – Дунав - Криш – Мориш – Тиса је представљао посебну прекретницу у погледу прекограничне срадње, а пре само неколико дана је основан и кластер Alpe – Adria – Pannonia који привредно повезује чак педесетак регија из читаве Европе“, рекао је Васин.
Јуче су се учесници дотакли тема попут јачања социјалног дијалога, радног права у Европској унији и политике запошљавања у АП Војводини, док су се данас активности наставиле у правцу могућности међународне сарадње синдиката, те регионалне сарадње на свим нивоима.

Данас су вођени конструктивни разговори у погледу положаја и места социјалног дијалога које оно заузима приликом решавања кључних питања, где се дошло до закључка да се он тренутно налази на веома ниској лествици. Однос према синдикатима је била тема које су се сви учесници, свако из свог угла, дотакли, када је указано на чињеницу да су својевремено многи европски синдикати, попут данских, немачких, румунских и мађарских умногоме помогли креирање политике и начина функционисања националних синдиката, дајући несебичну подршку том циљу.

Мирослав Васин је нагласио и чињеницу да је социјални дијалог неопходна ставка приликом доношења прописа, јер је потребно да се мишљење и ставови тржишта рада и тржишта капитала чују на правом месту у право време.

,,Потребно је успоставити дијалог између синдиката и послодаваца, а на социјални дијалог гледати као на прву јутарњу шољицу кафе. Затирањем социјалног дијалога затире се рад синдиката. У Војводини смо отишли корак напред у оквиру политике запошљавања, тако што су предност за добијање субвенције за нова радна места додељене управо оним послодавцима који су подстицали синдикално удруживање, што и јесте један од стратешких праваца“, нагласио је ресорни секретар.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs