Вести


Мирослав Васин примио делегацију баварског Удружења подунавских Шваба из бивше СФРЈ

Нови Сад , 28. март 2014.
-A A +AМирослав Васин примио делегацију баварског Удружења подунавских Шваба из бивше СФРЈ.

Нови Сад , 28. март 2014. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин био је домаћин, у Влади Војводине, делегацији Удружења подунавских Шваба са територије бивше СФРЈ – Хаар/Минхен, коју је предводио Херман Шустер (Hermann Schuster), председавајући подунавских Шваба у Баварској. Удружење подунавских Шваба – Хаар/Минхен, у сарадњи са Ханс Зејдел фондацијом из Београда, Институтом за међународну сарадњу и Градом Сомбором, организатор је симпозијума ,,Региони и општине – основи Европске уније“, који ће бити одржан у суботу, 29. марта, у Сомбору. Симпозијум је организован са циљем да се предстваници војвођанских општина упознају са искуствима Баварске у организацији рада локалних самоуправа и јачању регионалне сарадње.

Поздрављајући госте, покрајински секретар Мирослав Васин, истакао је да је Влада Војводине годинама у назад била домаћин грађанима, који су некада живели на простору покрајине Војводине и њиховим потомцима.

„Историја овог простора оптерећена је многим турбулентним догађајима, који су често знали да произведу неправду према обичним људима и њиховим породицама које нису биле актери тих догађаја. Зато нам свака посета потомака људи који су некада овде живели, даје прилику да градимо нове мостове пријатељства и сарадње и да покажемо да данашње генерације нису оптерећене наслеђем прошлости“, навео је Мирослав Васин. Истовремено, током тих сусрета, према речима секретара Васина, често су постизани договори о реновирању културних добара, која спајају наше народе.

Секретар Васин је додао да, поред тога што покрајину Војводину и регије у Немачкој вежу бројне историјске и културолошке вредности, на највишем нивоу је и економска сарадња, јер је Немачка први спољнотрговински партнер нашој покрајини.

Херман Шустер (Hermann Schuster), председавајући подунавских Шваба у Баварској, казао је да је након болних догађаја из прошлости „важно да прихватимо историју, те да се окренемо једни другима и сарађујемо у обостраном интересу“. Херман Шустер је изразио задовољство што је Србија, како је навео, покуцала на врата Европске уније, и додао да ће немачке покрајине радо пренети искуства, која ће Србији помоћи у процесу европских интеграција.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs