Вести


Мирослав Васин разговарао са представницима војвођанских металаца

Нови Сад , 29. август 2012.
-A A +AМирослав Васин разговарао са представницима војвођанских металаца.

Нови Сад , 29. август 2012. .

Нови Сад, 29. август 2012. године - Покрајински секретар за привреду,запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин разговарао је данас у ВладиВојводине са представницима металског комплекса из Војводине, на коме суучествовали представници синдиката металских радника покрајине и појединихпредузећа из ове области као и удружења „Војводина металс кластер". У разговору је било речи омерама подршке покрајинској привреди и предузетништву које припрема ВладаВојводине, а које уз обезбеђивање подршке новим страним улагањима, треба даомогуће и веће ангажовање домаћег капитала за који би такође требало на припремити повољније услове.
Покрајинска Влада ће, рекао је Мирослав Васин, свимсоцијалним партнерима и учесницима социјалног дијалога, ускоро доставитипредлог програма привредног опоравка, који би требало да обезбеди боље исигурније пословање, да заустави губитак послова и радних места и да обезбединове инвестиције. По речима покрајинског секретара, војвођанска Влада и њенсекретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова утврдиће пакетмера од 20 тачака које би, заједно са мерама републичке Владе, требало дапомогну војвођанској економији да превлада садашње тешко стање и обезбедиуслове за будући развој. Металски комплекс и текстилна индустрија су узпољопривреду, сектори који су означени најугроженији и који захтевајунајкомплекснију најефикаснију и најбржу помоћ. Мере покрајинске Владе посебнонаглашавају важност ефикасног социјалног дијалога, заједнички прихваћенепринципе подршке најугроженијим секторима и предузећима у покрајини, као ипомоћ у процесу бржег прилагођавања предузетника новим тржишним условима инајважнијим захтевима неопходним за успешан извоз. Мирослав Васин је истакао даће као и до сада посебна пажња бити посвећена предузећима која су у тешкоћедоспела лошом приватизацијом а која имају тржишни потенцијал и поседујупретпоставке за успешније пословање. У металском комплексу има доста таквихфирми, које би често уз минималну асистенцију, могла да стану на сопствене ногеи постану успешна. Зато је новим програмом мера предвиђено оснивање два новафонда, који ће уз подршку пројектима покретања производње и санацијепредузећа у тешкоћама а са тржишним потенцијалом. У складу са новим предлогом,један од нових фондова би у одређеним околностима и уз подршку обезбеђену усоцијалном дијалогу, моћи да обезбеде асистенцију и наменска средства зарешавање неких од проблема у пословању који, премда се не ради о знатнијимизносима,   представљају препреку за опоравак илинормалан рад фирми. Уз чињеницу да су индустријске зоне и паркови којих сада уАПВ има 39, потврдиле своју вредност у унапређивању пословања у војвођанскимопштинама, Мирослав Васин је навео да ће новим мерама бити обухваћене и изменеу раду покрајинских инспекцијских служби, које би морале да имају и превентивнуи саветодавну улогу, као и да би успех концепта подршке покрајинскогГаранцијског фонда у обнови пољопривредне механизације требало искористити уподршци војвођанском извозу. За бољи извоз је неопходан и програмсертификације, јер наши производи иако извоз на тржиште Руске федерације нудивелике могућности, немају потврду стандарда ове земље - ГОСТ.
Представницииз предузећа металског комплекса навели су бројне примере који би кроз стални иефикасни социјални дијалог могли и морали бити решени брже и успешније. Изнетису примери неких области у металском комплексу, попут бродоградње, једне одтрадиционалних делатности војвођанских металаца, које су због економске кризе ипромена на светском тржишту, скоро угашене. Истакнута је потреба ефикаснијег ибоље прилагођеног система образовања, едукације и преквалификације у овојобласти како би се поправио и подмладио квалитетан металски кадар, неопходан заквалитетну производњу. Закључујући данашњи сусрет, Мирослав Васин је рекао да би читав процесусвајања програма мера подршке привреди, укључујући и анализу идеја ипредлога свих партнера у социјалном дијалогу, требао да буде готово да крајасептембра, јер је нови пакет подршке потребно што пре применити. Реч је озахтевном и тешком процесу од чијег успеха, посебно када се ради онајугроженијим областима привређивања, сви у Војводини зависимо - рекао јепокрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова. Данасусвојеним закључцима потврђени су нови сусрети, од који ће први бити посвећенсудбини новосадског „Петра Драпшина", а пошто партнери у социјалном дијалогудобију и размотре нови предлог мера покрајинске Владе предстоје и сусретипосвећени њиховом усвајању на седници Социјално-економског савета, која ћеконачном усвајању мера у покрајинској Влади. 
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs