Вести


Мирослав Штаткић отворио 56. Словачке народне свечаности

Бачки Петровац , 04. август 2017.
-A A +AМирослав Штаткић отворио 56. Словачке народне свечаности.

Бачки Петровац , 04. август 2017. .

У Бачком Петровцу у Словачком војвођанском позоришту, вечерас су свечано отворене 56. Словачке народне свечаности, тродневна манифестација која сваке године окупља представнике словачког народа и њихових најважнијих институција у нашој земљи.

Овогодишње Словачке национале свечаности у Бачком Петровцу, месту које је дом великом броју војвођанских Словака, отворио је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић.

- У прелепој мултинационалној и мултикултурној слици Србије и Војводине данас, Словаци су изузетно важан сегмент. Без вас и ваше пословичне вредноће, без ваше богате културе, вашег непоновљивог сликарства, вашег фолклора или ваших дивних ношњи, та слика сигурно не би била раскошна као што – на понос свих нас - јесте. Због тога је за Покрајинску владу и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, у чије име вам се вечерас обраћам, очување мултиетничности и мултикултурности Војводине један од најважнијих задатака. Ако би њен и најмањи део био макар и за нијансу занемарен или затамњен, цела та слика би изгубила на свом неспорном сјају, а ми то – будите уверени – нећемо дозволити. Наставићемо са контитнираном подршком очувању и развијању идентитета и традиције свих који данас чине заиста јединствени војвођански културни идентитет, укључујући, разуме се, и словачки народ", рекао је покрајински секретар за културу.

Уз традиционално богат и разноврстан културни и уметнички програм словачких институција и урдужења, бројним гостима из наше земље, Републике Словачке и других званица, присутнима су се обратили и председница Националног савета словачке националне заједнице Ана Томанова Маканова, председник Матице словенске Јан Бртка и председник општине Бачки Петровац Срђан Симић.

Програм манифестације, већ по устаљеном обичају, уз наступе фолклорних и ансамбала који чувају и оживљавају богату традицију словачке заједнице, обухвата и изложбе посвећене обичајима и наслеђу словачке културе. Уз бројне изложбе, концерте, Словачке народне свечаности обухватају забавна, спортска, туристичка и кулинарска окупљања.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs