Вести


Мирослав Штаткић разговарао са замеником шефа мисије у Амбасади Србије у Јужноафричкој Републици

Нови Сад , 24. јул 2017.
-A A +AМирослав Штаткић разговарао са замеником шефа мисије у Амбасади Србије у Јужноафричкој Републици.

Нови Сад , 24. јул 2017. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић, примио је данас мр Сашу М. Марта, заменика шефа мисије у Амбасади Републике Србије у Преторији, престоници Јужноафричке Републике (ЈАР). У данашњем разговору учествовали су и подсекретар у Покрајинском секретаријату Зоран Лазин и директорка Завода за културу Војводине Смиљана Влајић.

Саша М. Март је упознао своје саговорнике са радом наше амбасаде, која покрива и околне земље Африке, и радом и животом наше дијаспоре у овој земљи. Око десет хиљада Срба тренутно живи и ради у ЈАР, у коју су се наши људи исељавали у неколико таласа, рекао је Март. Данашњи приоритети и наших људи који тамо живе и наше дипломатске мисије јесу да омогуће што комплексније и чешће контакте и створе везе у области културе, уметности, али и бизниса, јер је Јужна Африка земља традиционално окренута економији.

„Африка је колевка човечанства и један, посебно што се уметности тиче, од најатрактивнијих и континената са највећом стваралачком снагом и креативношћу“, рекао је покрајински секретар Штаткић и додао да наши људи који живе у Јужној Африци морају имати прилику да виде не само традиционалне и програме окренуте прошлости и наслеђу, већ и нашу савремену уметност, пре свега наше најбоље уметнике који би показали живот и културну снагу савремене Србије.

У разговору је истакнуто да је недавна посете председнице Народне Скупштине Србије Маје Гојковић и учешће Лазара Ристовског, који је у оквиру фестивала етничких заједница приказао четири своја филма и представио своје књиге, успешан старт за будуће програме сарадње, у разним областима. Пре свега у ЈАР делује Српско културно-уметничко друштво, које представља и чува наше фолклорно наслеђе, и њихово гостовање у матици сигурно би било изузетно запажено. Ова година требало би да донесе прве кораке у новим облицима сарадње, и креирању нових међусобних веза, речено је у данашњем разговору, док би већ од наредне уз конкретну припрему нових пројекта донела већи број сусрета, размене, гостовања и програма намењених свим члановима наше дијаспоре у овој великој афричкој земљи, укључујући и пословни део, пошто је успостављена сарадња и међу привредним коморама две земље.

„Све војвођанске институције које раде у крилу покрајине, њих 13 и 5 мањинских, имале би шта да дају у оваквој размени“, рекао је покрајински секретар Штаткић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs