Вести


Мирослав Штаткић уручио 50. јубиларну награду историчару уметности Стефану Жарићу

Нови Сад , 03. новембар 2017.
-A A +AМирослав Штаткић уручио 50. јубиларну награду историчару уметности Стефану Жарићу.

Нови Сад , 03. новембар 2017. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић данас је у Спомен збирци Павла Бељанског уручио историчару уметности Стефану Жарићу јубиларну, 50. по реду награду, коју ова институција културе додељује за најбољи мастер рад одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду од школске 1967. године.

Честитајући лауреату, Штаткић је рекао да је данашњи дан у Спомен збирци Павла Бељанског велики и за институцију и за младе историчаре уметности, који на посебан начин негују културу и историју уметности кроз научно-истраживачки рад.

„Стварајући генерације младих људи, који се озбиљно баве својим позивом у уметности, стварају се далекосежне културолошке позитивне последице за друштво у целини,“ истакао је Мирослав Штаткић и додао да развијена земља подразумева снажан културни аспект.

Зато, нагласио је секретар Штаткић, не смемо заборавити труд и снажну намеру донатора Павла Бељанског, да дарује уметничка остварења изузетне лепоте и креативности, виђених светских и наших ликовних уметника.

Стефан Жарић је представио награђен мастер рад „Модна илустрација Милене Павловић Барили (1926–1945)“, одбрањен код проф. др Симоне Чупић. Према мишљењу стручног жирија и проф. Чупић, Жарић је пружио детаљан увид у целокупну продукцију Милене Павловић Барили, укључујући и најраније дечије цртеже који су претходили формалном уметничком образовању, где уочава интерес уметнице за моду и модну илустрацију, као и њену репрезентацију.

Управница Спомен збирке Павле Бељански др Јасна Јованов је истакла да је по свом значају ова награда јединствена у земљи. Настала је захваљујући посебном даровном уговору Павла Бељанског из 1965. године, којим је колекционар Спомен збирци поклонио слику Влаха Буковца „ Велика Иза“ и тиме заокружио институционални рад свог легата.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs