Вести


Михаљ Њилаш пожелео успешну нову школску 2017/2018. годину

Нови Сад , 31. август 2017.
-A A +AМихаљ Њилаш пожелео успешну нову школску 2017/2018. годину.

Нови Сад , 31. август 2017. .

Нова школска година 2017/2018. година за око 232 хиљаде деце и ђака на територији Војводине, почиње сутра, 1. септембра 2017, у 44 предшколске установе, 383 основне школе и 131 средњој школи.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, у изјави за медије, истакао је да су се образовне установе, као и сваке године, у складу са могућностима и потребама, припремиле да спремно дочекају нову школску годину.

Он је додао да је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у овој години, с циљем побољшања квалитета образовно-васпитног рада, издвојио знатна средства која су до сада достигла 589 милиона динара. Та средства су се користила за разне намене, као што су редовне активности, програми и пројекти, затим за подизање квалитета образовно-васпитног рада, за израду техничке документације и санирање и поправке зграда, као и за регресирање превоза ученика средњих школа на територији Војводине.

Истакавши да је образовање у Војводини засновано на дугој традицији и њеним специфичностима као мултикултуралне, вишејезичне и вишеконфесионалне средине, потпредседник Њилаш је рекао да се због тога нарочито водило рачуна приликом израде школског календара, који је посебан у АП Војводини. Тако се у школској 2017/18, прво полугодиште завршава у петак, 22. децембра 2017, а друго почиње у среду 10. јануара 2018. Ученици ће у другом полугодишту, које је временски дуже у односу на прво, имати прилике да се одморе и током два кратка распуста.

Њилаш је истакао да ресорни секретаријат улаже напоре да се кроз образовни систем у Покрајини задржи и унапреди остваривање права националних мањина - националних заједница на образовање на свом матерњем језику.

Како је навео, припремни предшколски програми и образовно- васпитни рад у основним и средњим школама, поред српског, остварује се и на мађарском, словачком, румунском, русинском и хрватском језику, двојезички у национално мешовитим срединама, као и на страним језицима ако је реч о билингвалној настави, коју тренутно похађа 1409 деце и ученика у 14 установа.

Према речима Михаља Њилаша, почетак школске године прилика је и да се подсетимо најуспешнијих појединаца и установа у претходном периоду. Он је најавио да ће сутра, 1. септембра 2017, бити објављен конкурс за доделу престижног покрајинског признања „Др Ђорђе Натошевић“ и позвао установе и појединце у образовању да искористе могућност да до 30. септембра предложе кандидате за то признање.

„Пожелео бих свој деци и ђацима да буди марљиви и истрајни у обогаћивању свог знања и у овој школској години, јер највеће богатство појединца, породице, па и друштва, јесте у паметним и способним младим људима, спремним да својим знањем поспешују бољитак у свима аспектима личног, па и друштвеног живота и развоја“, казао је потпредседник Њилаш пожелевши професорима и педагозима пуно успеха у раду, као и стрпљења и разумевања за ђаке, а родитељима поручио, да уз пуно љубави и стрпљења, подстичу децу на путу образовања.

Осврнувши се и на информацију о најављеном штрајку у појединим школама, потпредседник Њилаш је истакао да штрајк није добро средство за остваривање права запослених у просвети. Додао је да се нада да ће се у међувремену постићи договор и да ће се одустати од штрајка, односно од скраћења часова, које није добро за ученике, јер тако мање науче, а касније је тешко надокнадити пропуштено скраћењем часова.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs