Вести


Михаљ Њилаш пожелео ђацима и просветним радницима успешну нову школску 2018/2019. годину

Нови Сад , 31. август 2018.
-A A +AМихаљ Њилаш пожелео ђацима и просветним радницима успешну нову школску 2018/2019. годину .

Нови Сад , 31. август 2018. .

Нова школска 2018/19. година у Војводини, почеће у понедељак у 45 локалних самоуправа, 44 предшколске установе, 382 основне школе и 131 средњој школи.

У саопштењу за медије тим поводом, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш истиче да се очекује да ће први разред основне школе ове школске године, уписати 17.600 деце, док први разред средње школе треба да похађа 18.634 ученика.

Он наводи да су се образовне установе, као и сваке године, у складу са могућностима и потребама, припремиле да спремно дочекају нову школску годину.

„Oбразовање је континуирани процес који се не завршава. Стога, почетак сваке школске године, представља, управо, наставак послова из претходних година. Савремене тенденције у образовању диктирају промене, а самим тим веће су и потребе за улагањима у образовне установе“, истакао је Њилаш.

Ресорни секретар је навео да Покрајинска влада, преко Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у овој школској години, с циљем побољшања квалитета образовно-васпитног рада, издвојила знатна средства у висини преко 530 милиона динара. Средства су коришћена за различите намене, као што су финансирање и суфинансирање реконструкције, адаптације, санације и за инвестиционо одржавање објеката, набавку опреме, програмске активности и пројекте.

Истичући да је образовање у АП Војводини, као мултикултуралној, вишејезичкој и вишеконфесионалној средини, засновано на дугој традицији и њеним специфичностима, Њилаш наводи да се о томе посебно води рачуна приликом израде школског календара. Тако се у школској 2018/19. години прво полугодиште завршава у петак, 21. децембра 2018. године, а друго полугодиште почиње у уторак, 15. jануара 2019. године. Будући да друго полугодиште траје дуже него прво полугодиште, ученици ће имати прилике да се одморе током пролећног распуста.

Ресорни секретар истиче и да се Секретаријат труди да – путем образовног система у покрајини – задржи и унапреди остваривање права припадника националних мањина – националних заједница на образовање на матерњем језику. Припремни предшколски програм и образовно-васпитни рад у основним и средњим школама, поред српског језика, остварује се и на мађарском, словачком, румунском, русинском и хрватском језику, двојезички у национално мешовитим срединама, као и на страним језицима.

Ученици првог разреда основне школе имаће нови наставни предмет – Пројектну наставу, чији је циљ да ученици различите теме обрађују на другачије начине, корелацијом садржаја из различитих наставних предмета, те да се паралелно уче и оспособљавају за тимски рад.

Ученици петог разреда радиће према нешто измењеним плановима и програмима наставе и учења, а ученици шестог разреда основне школе наставиће да изучавају два наставна предмета (информатику и рачунарство и технику и технологију) које су почели да изучавају у прошлој школској години.

Новине очекују и ученике првог разреда гимназије, који би – уз већ постојеће изборне предмете – требало да изаберу два изборна програма, која ће изучавати током једне школске године или током две школске године.

Покрајински секретар за образовање Њилаш истиче да је почетак школске године прилика да се подсетимо најуспешнијих појединаца и установа у претходном периоду. Он подсећа да је од 1. септембра објављен конкурс Секретаријата за доделу јединог престижног покрајинског признања – др Ђорђе Натошевић.

„Позивамо установе и појединце да искористе могућност да до 30.09.2018. године предложе кандидате за ово признање. Уједно, желим свој деци, свим ученицима, да буду марљиви и истрајни у богаћењу свог знања, јер највеће богатство појединца, породице и друштва јесте у образованим и способним младим људима, спремним да се изборе са свим недаћама, који ће моћи да својим знањем поспешују бољитак у свим аспектима личног, а и друштвеног живота и развоја“, истакао је Њилаш пожелевши професорима и педагозима много успеха у раду, као и пуно стрпљења и разумевања за своје ђаке. Он је указао да рад у просвети захтева више од других професија љубав према деци и свом позиву и толерантност и веру у моћ образовно-васпитног утицаја.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs