Вести


Михаљ Њилаш примио делегацију Парламента Канаде

Нови Сад , 10. октобар 2017.
-A A +AМихаљ Њилаш примио делегацију Парламента Канаде.

Нови Сад , 10. октобар 2017. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе управу и националне мањине-националне заједнице, Михаљ Њилаш, примио је данас делегацију Парламента Канаде, предвођену чланом Посланичке групе пријатељства за сарадњу са Републиком Србијом, Харолдом Aлбрехтом.

У Покрајинској влади разговарано је о мултиконфесионалности, вишејезичности и остваривању права националних мањина на образовање, културу, неговање језика обичаја и традиције. Састанку су присуствовали представници канадске НВО „Power to change“, затим организације „Christian Embassy“, председник и извршни директор компаније „Rocklinc Investment Partners“, као и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић.

Албрехт и Њилаш су се сагласили да подршка националним мањинама и повезивање култура, традиција и вере, јесу један од предуслова за успешну сарадњу и у осталим аспектима, те да Војводина са готово два милиона становника од чега једну трећину чине припадници различитих националних мањина, представља изузетан пример баланса и признавања различитости култура, традиције, националности и вероисповести.

Харолд Албрехт, нагласио је да Канада има сличну структуру када је реч о националним мањинама, те да постоје многи аспекти и начини деловања који би, с обзиром на специфичности Војводине, могли да послуже као модел међу њиховим нацијама.

Потпредседник Њилаш, подсетио је да Покрајински секретаријат за образовање, прописе управу и националне мањине-националне заједнице, политику спроводи у два основна правца- очување идентитета сваке националне мањине, што се одвија кроз директно финансирање из буџета АП Војводине и очувања суживота и толернције међу различитим националним заједницама, што потврђују многи програми који су усмерени на спајање клутура националних мањина и традиција кроз основне и средње школе.

Он је додао да је припремљен акциони план за поглавље 23 у процесу eвроинтеграција, а односи се управо на националние мањине, који ће како је рекао, донети многа решења за постојеће проблеме који су по овим питањима остали нерешени.

Покрајински секретар Штаткић, упознао је делегацију канадског Парламента са програмима који се спороводе у високошколским установама и подсетио да се настава у покрајини спроводи на пет различитих мањинских језика, а да је на територији Војводине у службеној употреби чак шест језика.

Делегација Праламента Канаде посету наставља састанком у Скупштини АП Војводине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs