Вести


Михаљ Њилаш с представницима Конфуцијевог института и директорима средњих школа у Сенти

Сента , 21. новембар 2019.
-A A +AМихаљ Њилаш с представницима Конфуцијевог института и директорима средњих школа у Сенти.

Сента , 21. новембар 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш састао се данас с представницима Конфуцијевог института, директорима средњих школа у Сенти и чланом Општинског већа задуженим за образовање Атилом Перпауером. У оквиру радног састанка договорена је сарадња између ових васпитно-образовних установа и Института, како би од септембра следеће године заинтересовани средњошколци, али и одрасли, имали прилику да се упознају с кинеском културом и језиком.

„Сарадња између Кине и Србије на завидном је нивоу. Захваљујући Конфуцијевом институту, изграђен је мост који додатно повезује наше две земље у области културе и образовања. Драго ми је што се, као резултат данашњег састанка, у ову сарадњу укључују и средње школе у Сенти, како би што више младих имало прилику да се упозна с кинеском културом и језиком”, рекао је Њилаш.

Конфуцијев институт, са седиштем на Универзитету у Новом Саду, свечано је отворен 27. маја 2014. године и тако постао део велике породице Конфуцијевих института у свету. Чен Хуи, универзитетски професор из Кине, на челу је ове институције у протекле три године.

„Мој задатак је да понудим курсеве кинеског језика ученицима и целокупној заједници заинтересованој за кинеску културу. Између Србије и Кине успостављена је братска сарадња, на коју смо посебно поносни, што је потврдио и председник Александар Вучић. Са оваквом политичком подршком учинићу све што је у мојој моћи да изађемо у сусрет потребама локалног становништва и развијемо сарадњу на пољу образовања, како бисмо унапредили наше братске односе”, закључио је Чен Хуи.

Око 1000 ђака и студената изучава кинески језик и културу у Републици Србији, а захваљујући Конфуцијевом институту све више студената има прилику да настави школовање у Кини. Осим часова на Филозофском факултету, Конфуцијев институт организује часове и у партнерским институцијама.

На територији општине Сента налазе се четири средње школе, три у склопу једног објекта ‒ који је у потпуности реновиран у јануару прошле године – а то су Сенћанска гимназија, Економско-трговинска школа и Медицинска средња школа, док Гимназија с домом за талентоване ученике „Бољаи” функционише засебно. Након радног састанка, делегација је посетила Сенћанску гимназију, где су директори школа представили своје установе.


Извор: ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs