Вести


Мр Ненад Станковић потписао уговоре са корисницима средства по конкурсима Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 02. октобар 2015.
-A A +AМр Ненад Станковић потписао уговоре са корисницима средства по конкурсима Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 02. октобар 2015. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић потписао је уговоре са корисницима средстава по два конкурса, које је 5. августа 2015. године расписао Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине и који су били отворени до 25. августа текуће године.

Реч је о два конкурса: Конкурс за добијање подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката коришћења соларне енергије за припрему топле потрошне воде у комбинацији са системима за рекуперацију топлоте на фармама оваца и коза, и Конкурс за доделу бесповратних средстава за суфинансирање реализације пројеката енергетски одрживих фарми млечних крава.

Средства у висини од 7 милиона 737 хиљада динара намењена су за суфинансирање реализације пројеката коришћења система за рекуперацију топлоте и система са соларним колекторима у сврху припреме топле потрошне воде за потребе производње и одржавања на фармама оваца и коза. Средства могу користити зeмљорадничке задруге, регистрована пољопривредна газдинства, привредна друштава, као и предузетници. Пријављених пројеката било је 12, од који су сви задовољили постављене услове.

На други конкурс пријављено је 37 апликаната, с тим да је, на основу стручне анализе комисије, утврђено да 33 пројекта задовољавају све постављене услове. За реализацију ових пројеката издвојено је 20 милиона динара.

Циљ оба конкурса је подршка руралном развоју, кроз повећање енергетске самосталности, смањење потрошње енергије на фармама, а тиме и трошкова који све више оптерећују примарну сточарску производњу, као и за унапређење и осавремењивање пољопривредне производње кроз ревитализацију постојећих система за загревање на фармама и боље примене расположивих технологија у сточарској производњи. Поред тога, конкурси су расписани и ради повећања конкурентности пољопривредних производа, кроз смањење трошкова производње-услед смањења трошкова потрошње енергије по јединици производа, побољшања енергетске ефикасности кроз смањење потрошње енергије за исти обим и квалитет производње или повећање обима и квалитета производње, за смањење емисије штетних гасова у околину, ради сигурнијег снабдевања енергијом, и за афирмацију коришћења обновљивих извора енергије.

Овом приликом, секретар Станковић је говорио и о седам нових конкурса, које је Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине расписао 30. септембра 2015. године, и који ће бити отворени до краја октобра ове године.

Реч је о следећим конкурсима:

1. Јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката примене топлотних пумпи за загревање/хлађење објеката јавне намене (износ средстава: 30 милиона динара)
2. Јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката коришћења соларне енергије за припрему топле потрошне воде у објектима јавне намене (износ средстава: 30 милиона динара)
3. Јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за финансирање реализације пројеката рекултивације напуштених копова без титулара (износ средстава: 30 милиона динара)
4. Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за финансирање и суфинансирање невладиних организација и непрофитних институција у 2015.години, за унапређење сазнања деце у предшколским установама, као и ученика основних и средњих школа на подручу АП Војводине (износ средстава: 4 милиона динара)
5. Јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката уградње котлова са већим степеном корисног дејства у јавним установама на територији АП Војводине (износ средстава: 10 милиона динара)
6. Јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфинансирање реализације пројеката енергетски одрживих фарми (износ средстава: 35 милиона динара)
7. Јавни конкурс за доделу бесповратних подстицајних средстава за суфиниансирање реализације пројеката коришћења биомасе за производњу топлотне енергије у јавним установама (износ средстава: 35 милиона динара).

Укупан износ средстава за реализацију ових конкурса износи 174 милиона динара.

Секретар Станковић је овом приликом позвао све заинтересоване институције, пољопривредна газдинства и невладине организације да конкуришу. Током прошлих конкурса било пријава пројеката са непотпуном документацијом и тим поводом Станковић је рекао да се не чека последњи дан за предају апликације, већ да се докуметација преда раније, како би се могла прегледати и, у случају потребе, на време комплетирати. Стручна служба у Секретаријату доступна је сваког радног дана до 8.00 до 16.00 часова, а све информације у вези са конкурсима могу се пронаћи на веб страници Секретаријата www.psemr.vojvodina.gov.rs


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs