Вести


Мр Ненад Станковић је учествовао у раду прве седнице Националног савета за климатске промене

Београд , 27. јануар 2015.
-A A +AМр Ненад Станковић је учествовао у раду прве седнице Националног савета за климатске промене.

Београд , 27. јануар 2015. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић учествовао је у раду прве седнице Националног савета за климатске промене, која је јуче одржана у Београду, у организацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Седници је председавала министарка пољопривреде и заштите животне средине и председница Националног савета за климатске промене, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић.

Одлуку о образовању Националног савета за климатске промене донела је Влада Републике Србије на седници одржаној 20. новембра 2014. године.

На првој седници, након уводног обраћања председнице др Снежане Богосављевић Бошковић, представљен је, разматран и усвојен Пословник о раду.

Дневним редом обухваћена су питања испуњења регулативних обавеза према Оквирној конвенцији УН о промени климе. По овој тачки дневног реда представљени су тренутни резултати и рокови за завршетак израде Друге националне комуникације и Првог двогодишњег извештаја Републике Србије. Регуларна израда и подношење националних извештаја/комуникација Секретаријату Оквирне конвенције УН о промени климе једна су од обавеза држава чланица Конвенције и Кјото протокола. У оквиру ових докумената, свака држава чланица доставља информације о националним инвентарима гасова са ефектом стаклене баште, националним или по потреби, регионалним програмима за ублажавање климатских промена и адаптацију на измењене климатске услове, као и све друге информације које држава чланица сматра важним. Обавеза државе чланице је да у период од четири године доставља националну комуникацију, а средства за њену израду обезбеђује Глобални фонд за животну средину.

Први извештај Републике Србије обухватио је преглед стања о области климатских промена на националном нивоу и то за 1990. и 1998. годину, као и пројекције до 2012. и 2015. Део адаптације за измењене климатске услове обухватио је анализу сектора пољопривреде, шумарства, водопривреде, биодиверзитета и здравља. Тренутно је у изради Друга национална комуникација, у оквиру пројекта који води Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Нова обавеза држава чланица Конвенције, по истеку Кјото протокола је израда и достављање двогодишњих ажурираних извештаја Секретаријату Конвенције.

Следећа конференција биће одржана током 2015. године, а основни циљ Оквирне конвенције УН о промени климе је обезбеђивање стабилизације атмосферских концентрација штетних гасова. Начин постизања овог циља за период 2008. – 2012, био је утврђен протоколом из Кјота на Конвенцији одржаној 2007. године. У оквиру овог протокола, договорено је да све чланице Конвенције доставе свој Национално утврђени допринос смањењу емисија штетних гасова за период после 2020. и то значајно пре Конвенције, која ће бити одржана ове године. Утврђено је да би с политичког становишта било врло значајно да Република Србија достави свој Национални извештај до краја првог квартала 2015. Европска унија дефинише Национално утврђени допринос смањењу емисије штетних гасова до 2030. године.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs