Вести


Награда „Луча“ Покрајинској влади

Ириг , 14. фебруар 2018.
-A A +AНаграда „Луча“ Покрајинској влади.

Ириг , 14. фебруар 2018. .

Председнику Покрајинске владе Игору Мировићу данас је уручена награда „Луча“, коју је Српска читаоница доделила Покрајинској влади за допринос у развоју културе у општини Ириг.

Традиционално, на дан своје славе, Светог Трифуна, најстарије српско читалиште, 36. пут додељује награду организацијама и појединцима који активно помажу институције културе на подручју општине Ириг.

Председник Мировић је овом приликом изјавио да додељено признање Покрајинској влади представља обавезу да настави са подршком развоју културе, не само у Иригу, него у целој АП Војводини.

„Изузетан је осећај примати високо признање на месту какво је иришка Српска читаоницa. Не само зато што су је тадашњи грађани Ирига на иницијативу крушедослког архимандирита Димитрија Крестића основали давне 1842. године, пре него што су основани и Београдско читалиште и Библитека Матице српске. Или зато што је, у тренутку оснивања, та читаоница имала за то време импресивних 600 књига само на српском језику“, рекао је председник Мировић. Он је истакао да лепота тог осећаја произилази пре свега из свести о трајању нашег народа и свести о несвакидашњој снази да – и у бурним менама искушењима историје – у њему претраје оно што је највредније и што нас све заједно, чини оним и данас што јесмо.

Председник Мировић је данас обишао и родну кућу Борислава Михајловића Михиза у Иригу, за чију је реконструкцију и адаптацију Покрајинска влада издвојила око 15 милиона динара.

„Наше опредељење да подржимо обнову куће у којој је Михиз рођен пре свега је израз дубоког поштовања према једном постигнућу, и пуне свести да само чувањем успомена и дела оних највећих међу нама, најбоље доприносимо културном развоју“, истако је председник Мировић.

Покрајинска влада активно подржава институције културе и културног стваралаштва на подручју општине Ириг, посебно Српску читаоницу у Иригу, у реализацији културних програма и активности. У складу с тим, адаптирана је и зграда „Касина“ у Врднику у којој ће бити смештено одељење читаонице „Милица Стојадиновић Српкиња“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs