Вести


Наставак реализације програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ са новим партнерима

Нови Сад , 07. децембар 2016.
-A A +AНаставак реализације програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ са новим партнерима.

Нови Сад , 07. децембар 2016. .

„За чистије и зеленије школе у Војводини“, програм који је пре седам година покренут са идејом да се у школама и локалним заједницама широм Војводине подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини, наставиће да се реализује са новим партнерима и у школској 2016/17. Програм су покренули Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у сарадњи са Покретом горана Војводине, а од ове године партнери су им и Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај и RECAN – фонд за повраћај и рециклажу лименки. Сарадња ће се интензивирати у сегменту едукације у области заштите животне средине и енергетске ефикасности.

Тим поводом су данас у Покрајинској влади протокол о сарадњи на реализацији програма потписали: потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, заменик покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић, председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић и председник Фондације за рециклажу лименки за пиће - RECAN Ненад Ђурђевић.

Потпредседник Михаљ Њилаш је истакао да je, иако је намењен васпитно-образовним установама и остварује се углавном у њима, циљ програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, јачање свести и дугорочно побољшање односа целокупног становништва према животној средини, стварање чистијег и зеленијег амбијента од најмлађег узраста.

„Васпитање за трајно одрживи развој није и не може бити сведено само на предавања и усвајање чињеница. Без конкретних активности и акција, у којима равноправно учествују деца, просветни радници, али и њихови родитељи, као и локална заједница, ни овај програм не би трајао већ седам година“, рекао је потпредседник Њилаш и додао да је програм до сада реализован у 373 предшколске установе, основне и средње школе, те да су додељене 222 награде за најуспешније реализоване активности.

Ненад Грбић је изразио задовољство што је секретаријат на чијем је челу постао партнер у реализацији овог програма.

„Свесни смо колико су васпитање и едукација значајни када је у питању очување животне средине, али и за остваривање оних циљева које сви заједно треба да испунимо када је у питању заштита животне средине и одрживост здраве животне средине“, рекао је секретар Грбић и додао да немамо резервну планету, те да сви заједно треба да је чувамо и сачувамо.

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак истакла да формирање еколошке културе није нимало лак задатак, због чега је програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ веома битан.

Она је додала да су се на овогодишњи јавни позив одазвале 84 васпитно–образовне установе, те да ће резултати избора најуспешнијих бити објављени до 5. јуна 2017. године.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs