Вести


Наставак реализације пројекта „Рехабилитација Фрањевчаког самостана у Бачу“

Нови Сад/Бач , 29. мај 2014.
-A A +AНаставак реализације пројекта „Рехабилитација Фрањевчаког самостана у Бачу“.

Нови Сад/Бач , 29. мај 2014. .

У општини Бач данас је у организацији Делегације Европске уније на челу са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадором Мајклом Девенпортом,одржана конференција поводом наставка реализације пројекта „Рехабилитација Фрањевачког самостана у Бачу“,чији носилац пројекта је Покрајински завод за заштиту споменика културе. Министар културе и информисања Републике Србије Иван Тасовац и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, на позив амбасадора Девенпорта, присуствовали су данашњем догађају у оквиру којег су посетили Фрањевачки самостан, тврђаву Бач и манастир Бођани.Свечаном догађају присуствовали су амбасадори 13 земаља у Републици Србији,док је домаћин био председник општине Бач Драган Сташевић.

Након обиласка Фрањевачког самостана амбасадор Мајкл Девенпорт је истакао да је захвалан локалној самоуправи, покрајини и дипломатском кору,који су данас ту да би се уверили колико су радови предвиђени пројектом реализовани и да би видели како изгледа једна визија општине,која има велике планове. Поносан сам, нагласио је амбасадор Девенпорт, што смо кроз програме Европске уније успели да помогнемо овај историјско-културни град,богат великим културним наслеђем и баштином. Визија свих нас је да се у Бачу отвори дифузни музеј, који ће се за почетак наћи у Фрањевачком самостану,чиме се заокружује прва фаза реализације пројекта „Љубљанског процеса“.Судећи по плановима,који тек треба да се реализују ова општина има велики потенцијал и за подстицање локалне привреде,закључио је Мајкл Девенпорт.

Министар Тасовац је истакао да је ово прилика да се захвали Европској унији на препознавању значаја културно-историјске баштине општине Бач,уз захвалност и свима онима који су у реализацији учествовали. Дифузни музеј је један веома добар пројекат и идеја, јер ходајући данас кроз Бач, ми заправо ходамо кроз векове, традиције и религије,које су се овде преплитали. Ако се подсетимо 2002. године, овај пројекат се налазио само на папиру и у машти, да бисмо данас видели и део његове реализације и планове за даље. Посвећеност и знање стручњака и институција је модел развоја културе Србије, а пример за то налази се управо овде у Бачу.

Потпредседник Покрајинске владе Славиша Грујић апострофирао је да је данас велики дан не само за Бач, место где историја постоји,већ и много шире.У Бачу није само наша култура овде,већ целе Европе. Због свега тога Покрајина ће наставити да подржава пројекте заштите културног наслеђа у Бачу у сарадњи са локалном самоуправом и Републиком.Ово је уједно и прилика да нагласим да Војводина има богато културно наслеђе, јер осим Бача, имамо и наслеђе Римског царства „Сирмиум“ у Сремској Митровици,имамо Вршачку кулу у Вршцу, Палић код Суботице, Сомбор и бројне друге локалитете богате историјско-културним наслеђем.

У име општине Бач речи захвалности упутио је председник Драган Стачевић, који је нагласио да је општина Бач,место толеранције и суживота више националних заједница.

Да подсетимо да је крајем пошле године, 18. децембра 2013. године, Влада Републике Србије и Европска комисија потписале су финансијски споразум у вези са припремним активностима за очување и обнављање културног наслеђа у областима захваћеним конфликтима на западном Балкану за 2012. годину,у оквиру којег се налази и овај пројекат. Средства ЕУ намењена за реализацију пројекта у Фрањевачком манастиру износе 890.000 евра,за проширење намене Фрањевачког манастира у образовне, културне и туристичке сврхе,чиме ће се промовисати међукултурни и међурелигијски дијалог.Пројекат је базиран на европским стандардима заштите и ширења заједничког културног наслеђа, формулисаним у оквиру „Љубљанског процеса“. У припреми овог пројекта учествује Министарство културе и информисања Републике Србије у сарадњи са Покрајинскиом заводом за заштиту споменика културе и Фондом „Векови Бача“ из Бача.

Љубљански процес, који се спороводи под мотом „Рехабилитација нашег културног наслеђа“ представља наставак заједничког програма Савета Европе и Европске комисије. Започет је 2008. године, када се приступило професионалној подршци за консолидацију водећих пројеката,јачању капацитета за прикупљање новчаних средстава, спровођењу регионалне стратегије за управљање пројектима рехаблитације,истицању економских вредности наслеђа.

Љубљански процес II спроводи се у периоду од 2011.-2014. године и његов циљ је да обезбеди примену управљачких инструмената за високо квалитетну рехаблитацију наслеђа,кроз развој IRPP/SAAH меотодлогије,интеграцију интерсекторске праксе,развој регионалне сарадње и успостављање одрживих механизама финансирања.

Пројекат „Рехабилитације Фрањевачког манастира у Бачу“ обухвата грађевинске радове неопходне за санацију,конзервацију и рестаурацију манастира и адаптацију у циљу проширења његове намене у едукативне и музејске сврхе,као дела умрежених пунктова дифузног музеја,који поред Фрањевачког манастира укључују и Бачку тврђаву и манастир Бођани.


Извор: ПС ѕа културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs