Вести


На јавној расправи представљена Стратегија за унапређење економског положаја жена са селу у АПВ

Нови Сад , 28. децембар 2011.
-A A +AНа јавној расправи представљена Стратегија за унапређење економског положаја жена са селу у АПВ.

Нови Сад , 28. децембар 2011. .

 Нови Сад, 28. децембар 2011. године - Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин отворио је јавну расправу посвећену Стратегији за унапређење економског положаја сеоских жена у Војводини, документу који је данас представљен на Новом Саду, у амфитеатру Природњачког музеја. Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова покренуо је припрему овог стратешког документа, чији је нацрт израђен у оквиру радне групе експерата и експерткиња и представника бројних јавних и специјализованих институција и служби, као и НВО организација и удружења а на темељу нових чињеница и података о квалитету, начину и карактеристикама живота жена на војвођанском селу.  О Нацрту Стратегије, кључним проблемима положаја жена на селу, циљевима, мерама и активностима усмереним ка промени њиховог положаја, говорила је Оливера Вуковић, која је са др Маријом Бабовић координирала радом Радном групом за израду Стратегије за унапређивање економског положаја жена на селу у Војводини.
 - Покрајински секретаријат у склопу својих вишегодишњих напора у области родне равноправности, повећавања видљивости сеоских жена и њиховог положаја, подршке женском предузетништву, едукацији, запошљавању, самозапошљавању и економској самосталности жена у Војводини, ангажовању на потпори женским удружењима и организацијама, сада чини нови искорак. Као и до сада, били смо први који су на конкретан и одговоран, кроз пројекте и системска решења у оквиру својих надлежности, начин подржали напоре за промену и побољшавање положаја сеоских жена. Иако смо на почетку тог пута било много проблема, сада у покрајини делује више од 250 женских сеоских удружења, више од 100 жена које су познавале стране језике обучене су за писање пројеката по моделу ЕУ а њих три хиљаде је прошло кроз информатичку обуку. У моменту када је мушки активизам у малим местима и на селу, на веома ниском нивоу, жене су показале да су у стању да преузму и тај део друштвене одговорности, и да могу постати не само ослонац породичног већ и читавог друштвеног, па и економског живота на селу. Сарадња са Уједињеним нацијама, републичким и локалним институцијама, на програмима посвећеним промоцији женског предузетништва, едукације, подизања видљивости и доступности економских, финансијских, законских и других политика и инструмената, од кредита до могућности преквалификација, додатног образовања и предузетништва омогућиће да будући положај сеоских жена буде много повољнији. Стратегија је један од основних елемената тог преображаја а за наредну годину припремамо један веома велики и значајан пројекат, програм развоја органске пољопривреде, производње хране, намењен женама предузетницама. Обука и припреме за овај пројекат, чију реализацију су већ подржали бројни донатори трајаће три године, јер се ради о захтевним програмима и производњи веома квалитетне хране, без обзира на величину поједине парцеле или имања.

 Уз то наставићемо и са промоцијом оних вредности које су нашу покрајину учиниле препознатљивом и посебном, и међу земљама и регијама ЕУ, а то је наша шароликост и наша разноликост, амбијент толеранције и миран суживот који је најбоље манифестован током сајмова женског сеоског стваралаштва на којима је промовисано стваралаштво и производи сеоских жена из Војводине. То је једна од акција која је у читавој покрајини наишла на неподељену подршку. Економска самосталност и побољшавање материјалног положаја сеоских жена зато је основни циљ свих наших акција - рекао је покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова.Израдом овог стратешког документа којим би се осигурало координирано, институционализовано и свеобухватно деловање на економском оснаживању жена са села а од јавне расправе се очекује да помогне у обезбеђивању квалитета решења која ће овај документ понудити, и потврди партнерски однос и ефикасност међусобне сарадње свих актера у формулисању пуног одговора на проблеме положаја жена на војвођанском селу. 
 Стратегија је израђена на иницијативу Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајинским фондом за развој пољопривреде и Заводом за равноправност полова, а уз финансијску подршку Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs