Вести


Недимовић и Радојевић са представницима пољопривредних удружења

Нови Сад , 23. јун 2017.
-A A +AНедимовић и Радојевић са представницима пољопривредних удружења.

Нови Сад , 23. јун 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић и министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић, одржали су данас радни састанак са представницима више асоцијација и удружења пољопривредника са територије АП Војводине, на којем је било речи о актуелној ситуацији у области пољопривреде у Војводини и Србији, те системском решавању тржишних питања у тој области, као и питањима везаним за статус пољопривредних произвођача.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су представници Асоцијације пољопривредника, Савеза удружења пољопривредника Баната и Савеза аграрних удружења Војводине.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић је након састанка, у изјави новинарима, рекао да је данас било речи о стратешким стварима у пољопривреди, а пре свега о пољопривредном земљишту и начину на који држава управља пољопривредним земљиштем, затим о пензијско и инвалидском осигурању , као и о откупној цени пшенице.

„Тржиште је то које формира цену, али ће држава помоћи својим алатима, а Министарство је већ предложило Дирекцији за робне резерве да примени интервентни откуп пшенице по цени од 18 динара за килограм . Ја се надам да ће у наредним данима све то бити у процедури и да ће бити откупљена интервентна количина пшенице, како би се регулисало тржиште и изостало евентуално прављеље монопола“, изјавио је Недимовић. Како је додао, с друге стране, Министарство води активну комуникацију са Комисијом за заштиту права конкуренције, а држава ће искористити све алате који јој стоје на располагању за решавање оваквих и сличних питања.

Недимовић је истакао да ће иста стратегија важити и када је реч о стратешком производу- малини-„црвено злату“ јер, како је нагласио, имамо неколико производа важних за функционисање наше државе. Што се тиче пшенице, министар пољопривреде Бранислав Недимовић је рекао да је процена да ћемо имати довољно за српске прилике и око милион тона за извоз.

У току данашњег дана са Дирекцијом за робне резерве биће договорена количина за откуп, а ресорни министар је најавио и да ће максимално бити дисперзована откупна места у зависности од броја овлашћених складиштара, како се не би догодило да неко из Баната добије откупно место у Ћуприји.

„Ове године још неће бити разврставања пшенице према њеном квалитету“, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић и најавио Правилник о разврставању од 1. јануара 2018. године, што ће знатно променити стање на тржишту када је реч о овом пољопривредном производу.

Он је такође истакао да је припремљен Закон за регулисање тржишта пољопривредних производа, како би управо на системски начин била решена питања у тој области.

Поводом теме продаје земље странцима,ресорни министар је изнео став да постоји апсолутно противљење либерализацији тржишта пољопривредног земљишта Србије, и да ће ово питање бити решавано на исти онај начин како су то урадиле друге земље које су ушле у ЕУ. Недимовић је указао да оно што нас чека, јесте реформа поступања са пољопривредним земљиштем, како у погледу његовог квалитета, тако у погледу управљања пољопривредним земљиштем, а исто тако и у погледу укрупњавања пољопривредног земљишта, објаснио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић и рекао да без тих ствари и великих инфраструктурних пројеката у области наводњавања нема напретка. Уз то, битна је и законска регулатива и пратећи прописи, који ће уз ове захтеве дати један добар оквир.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић рекао је да присуство министра пољопривреде Бранислава Недимовића данашњем састанку у Новом Саду, на којем је разматрано више значајних питања у области пољопривреде, довољно говори о озбиљности у приступу ка њиховом заједничком решавању.

„Оно што охрабрује јесте чињеница да је министар најавио да ће Дирекција за робне резерве изаћи са нешто већом ценом у односу на ову најављивану откупну цену на тржишту, што би требало да утиче и на повећање цене пшенице у наредном периоду“, навео је Радојевић и указао да је данас отворено више тема које заправо представљају проблеме из дужег, претходног временског периода.

„Покрајинска и републичка власт спремне су да се ухвате у коштац са свим овим проблемима, који су нагомилани у дужем временском периоду“, рекао је ресорни секретар Вук Радојевић и додао да је задовољан чињеницом да ће по формирању нове Републичке владе заиста приступити изменама и допунама прописа везаним за пољопривреду, неких већ током лета и ове јесени.

Драган Клеут, председник Савеза удружења пољопривредника Баната, рекао је да је остваривање овакве врсте дијалога изузетно значајно и да се даје пуна подршка интервенцијама робних резерви што се тиче подизања цене пшенице. Клеут је поновио да је произвођачка цена пшенице за ову годину 22 динара за килограм.Он је изразио наду да ће ресорно министарство успети да покрене тржиште, а произвођачи макар да покрију трошкове производње. Минимум за то је да држава откупи 200.000 тона пшенице . Клеут је рекао и то да постоји подршка министарству пољопривреде за залагање да се системски реше питања у пољопривреди и унапреди положај пољопривредних произвођача, те да се доношењем Закона о пољопривредном земљишту стане на пут монополу у тој области.

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs