Вести


Ненад Грбић на Конференцији „Мреже добре енергије“: Нова енергетска политика као подстицај локалном развоју

Нови Сад , 03. октобар 2017.
-A A +AНенад Грбић на Конференцији „Мреже добре енергије“: Нова енергетска политика као подстицај локалном развоју.

Нови Сад , 03. октобар 2017. .

Конференција под називом „Мреже добре енергије“, одржана је данас у свечаној сали Скупштине општине у Сремским Карловацима, у Фондације ,,RES“, Покрета горана Војводине и Београдске отворене школе, уз подршку Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај. Данашња конференција је посвећена енергетици на локалном нивоу, имплементацији пројеката у оквиру ове области, технолошким решењима, а у присуству представника јавног, приватног и цивилног сектора, као и представника локалних самоуправа које на ефикасан начин примењују нове методе употребе енергената.

Пирот, Шабац, Вршац, као локалне самоуправе које примењују опробана решења, знања и искуства из области локалне енергетике, почев од саобраћаја, грејања, све о уличне расвете и рационалне употребе енергије у јавним зградама, своју полазну тачку налазе управо у Мрежи добре енергије, бесплатној платформи која их повезује са партнерима из корпоративног сектора.

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, истакао је могућности примене савремених и доступних модалитета у локалној енергетици, а у циљу дефинисања наменских финансијских средстава, од значаја за одржив локални развој и квалитет локалних услуга. ,,Данашњи догађај је битан са више аспеката. Покрајинска влада и Секретаријат су препознали рад и значај Покрета горана Војводине, са свим њиховим активностима у сфери енергетске ефикасности и енергената, јер заједно са Мрежом добре енергије поспешују остваривање енергетских циљева и достизање изазова који су пред нама у смислу енергетске ефикасности. Поред тога, у оквиру Секретаријата имамо одређене програме и подстицајне мере којима управо подржавамо активности и невладиног сектора“, рекао је Грбић.

Грбић је навео да су међу најзначајнијим изазовима енергетског сектора свакако примена обновљивих извора енергије, бенефити у виду остваривања директива Европске уније од 27 одсто енергената из обновљивих извора енергије, безбеднија снабдевеност енергентима, смањење зависности од увоза енергената, као и заштита животне средине, смањењем емисије штетних гасова. Он је става да је заједничким напорима могуће успоставити бољу хоризонталну и вертикалну координацију и комуникацију између институцијама на републичком, покрајинском и локалном нивоу, са осталим заинтересованим странама у оквиру енергетског сектора.

Цивилни сектор сматра да би локалне самоуправе превасходно требало да препознају сопствене проблеме и рангирају их, управо услед чињенице да су потребе локалних самоуправа такве да премашују расположива наменска средства. Предлог је и да се ефикасније повеже цивилни са јавним сектором, како би се у потпуности искористили сви расположиви ресурси, људски и материјални, у циљу што боље реализације постављених циљева.

Представници Шапца, Пирота и Врбаса, потписали су Декларацију о принципима добре енергије чиме је крунисана данашња конференција посвећена енергетском сектору.

Конференција се организује и уз подршку Фондације ,,Heinrich Böll“, Фонда ,,Rockefeller Brothers“, као и програма подршке цивилном друштву у области заштите животне средине ,,CSOnnect", који реализује Регионални центар за животну средину, а финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу (SIDA).


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs