Вести


Ненад Грбић отворио конференцију „Енергетска ефикасност у јавном сектору“

Нови Сад , 11. јул 2017.
-A A +AНенад Грбић отворио конференцију „Енергетска ефикасност у јавном сектору“.

Нови Сад , 11. јул 2017. .

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић отворио је данас уводну конференцију „Енергетска ефикасност у јавном сектору“ и рекао да је њен циљ стварање комуникационих канала између Покрајинског секретаријата за енергетику и општина и градова на територији Војводине у овој области, као и израда мапе енергетске ефикасности објеката јавне намене те најавио могућност формирања буџетског енергетског фонда на нивоу Покрајине.

„Постизањем уштеда на енергентима кроз повећање енергетске ефикасности и формирањем једног енергетског фонда којег планирамо у будућности, сигурно ћемо растеретити локалне буџете и средства ће локалним самоуправама остати за неке друге намене у области образовања, инфраструктуре, спорта“, рекао је Грбић.

Покрајински секретар је навео да велики број локалних самоуправа данас нема прецизне податке о потрошњи енергената и најавио систематску активност на изради базе података о стању објеката јавне намене кад је реч о енергетској ефикасности.

Према Грбићевим речима, стварањем тих комуникационих канала оствариће се такође могућност за аплицирање за средства EBRD, IFC, појединих амбасада, ЕУ фондова, где постоје одређени грантови за мере усмерене на побољшање енергетске ефикасности. Зато је на данашњој конференцији свој, веома успешан рад, презентовала Канцеларија за енергетски менаџмент општине Врбас.

Тим поводом је председник општине Врбас Милан Глушац рекао да се већ више година у овој општини спроводи читав низ мера које се тичу енергетске ефикасности и да се успех види. Влада Швајцарске је општину препознала као доброг партнера и дала 1,6 милиона франака за оптимизацију јавних објеката - за четири школе и четири предшколске установе. Глушац је навео да је општина на свим објектима јавних установа успела да са минималним средствима направи велику енергетску ефикасност, па и на самој згради општине, где аутоматизацијом котлова успевају да уштеде више од милион динара на годишњем нивоу.

„И поред малих средстава које имају локалне самоуправе, када имате добре пројекте и када их на време припремите, сва средства која нисмо у могућности да издвојимо из локалног буџета, реализујемо јављањем на конкурсе и добром сарадњом са републичким и покрајинским органима,“ рекао је Глушац.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs