Вести


Ненад Грбић: Сигурност и безбедност свих учесника у саобраћају циљеви будућег „Хуманог града“

Нови Сад , 26. октобар 2017.
-A A +AНенад Грбић: Сигурност и безбедност свих учесника у саобраћају циљеви будућег „Хуманог града“.

Нови Сад , 26. октобар 2017. .

Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Департман за саобраћај Факултета техничких наука у Новом Саду и Удружење „Хумани град“, организатори су 6. Међународног саветовања „У сусрет хуманом граду“, које се наредна два дана одржава у Скупштини AП Војводине и Конгресном центру „Mастер“ Новосадског сајма.

У складу са овогодишњом темом “Интелигентна мобилност – синергија између одрживе мобилности и нових технологија“, на овом стручном скупу биће презентовано преко 60 научних и стручних радова са циљем покретање заједничке иницијативе и подстицања брже афирмацији "паметне мобилности" у градовима југоисточне Европе.

Циљ саветовања, чије ће теме највише бити усмерене на примену савремених технолошких иновација у области саобраћаја, према речима ресорног секретара Ненада Грбића, јесте да се покаже да “паметан град” подразумева “интелигентну мобилност” са свим аспектима одрживости, јер је она предуслов за остваривање економског просперитета, социјалне равноправности и побољшања квалитета животне средине.

Грбић је указао да у фокусу оваквог стручног окупљања треба имати на уму као најважније - сигурност и безбедност свих учесника у саобраћају у будућем Хуманом граду.

„Ако говоримо о циљевима, значају и изазовима који су пред нама, свакако их можемо препознати у Европској повељи 2020, као део свеобухватног развоја и примене нових технологија о којима ће бити речи на овом стручном скупу. Изазови који траже решења су бројни, поготово када је реч о порасту становништва у 21. веку, уколико се осврнемо на захтеве за енергентима, али и на плану саобраћајних услуга, које су преко 30 пута веће, него што је то било раније“, нагласио је Грбић. Он се посебно осврнуо и на значај које, исто тако, заузимају теме о култури, навикама и еколошкој свести, на путу ка паметним променама у циљу унапређивањa безбедности свих учесника саобраћаја у будућности.

Ненад Грбић је уз жеље за успешан рад учесницима Саветовања, нагласио да ће ресорни секретаријат и даље пружати подршку активностима које доприносе примени нових знања, нових технологија и иновација које доприносе бољем планирању хуманог друштва.

У оквиру саветовања ће, по први пут, бити одржано и неколико радионица које ће водити еминентни стручњаци из различитих области. Радионице ће се бавити темама као што су планови одрживе урбане мобилности – ПОУМ, бициклистичка инфраструктура, урбана логистика, мобилност старијих учесника у саобраћају, процена емисије полутана и буке у урбаним срединама.

Учеснике саветовања, које окупља око 150 представника различитих структура, научника са факултета из окружења, стручну домаћу и инострану јавност, али и грађанство које је данас неопходан субјекат у креирању саобраћајних политика, поздравили су и Здравко Јелушић, председник Скупштине Града Новог Сад, проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука, проф. др Вук Богдановић, председник Програмског одбора Саветовања, Градимир Стефановић(The International Association of Public Transport UITP) и Владо Бабич, CIVINET Словенија – Хрватска – Југоисточна Европа.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs