Вести


Ненад Станковић отворио "Међународне дане енергетике и инвестиција"

Нови Сад , 28. октобар 2015.
-A A +AНенад Станковић отворио "Међународне дане енергетике и инвестиција".

Нови Сад , 28. октобар 2015. .

На Новосадском сајму данас је свечано отворена дводневна манифестација „ Међународни дани енергетике и инвестиција у Новом Саду“, која је организована у сарадњи Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, Централно европског форума за развој- ЦЕДЕФ и Новосадског сајма. Овогодишња земља партнер манифестације је Мађарска, која се представила са седамнаест компанија и институција из области енергетике.
Манифестацију је отворио покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић, а присутнима су се обратили генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић, државни секретар Министарства рударства и енергетике Зоран Предић, председнца УО ЦЕДЕФ Јованка Арсић-Каришић, директор Мађарске националне трговачке куће Петер Шкапинац, председник НО Електорпривреде Србије проф. др Бранко Ковачевић и декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду проф. др Раде Дорословачки.
Поздравивши присутне, мр Ненад Станковић је подсетио да Секретаријат на чијем је челу, учествује на сајамским манифестацијама од 2005. године, а у оквиру Сајма енергетике и инвестиција INVESTEXPO, „Дани енергетике“ одржавају се од 2011. године, што је изузетно дуг период, који је локалну манифестацију претворио у догађај међународног карактера.
-Свих ових година пажња је фокусирана на мноштво тема у енергетици, као важној привредној делатности, а како нова времена и нове технологије диктирају и нове захтеве, како у свету, тако и код нас, последњих година „Дани енергетике“ били су махом окренути енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије. Ове године покушали смо да објединимо више тема, које задиру и у законску регулативу, у теме које се односе на локалне самоуправе и на њихов покушај да унапреде своја знања, како би на најефикаснији начин, својим пројектима, приступили европским фондовима. Такође, значајан сегмент су и излагања у вези са енергетским менаџементом у јединицама локалне самоуправе. Биће речи и о потенцијалима биоенергије, енергији сунца, воде и ветра, а како је финансирање нераскидиви део реализације свих замисли, биће презентовани и нови модели уговарања и финансирања. Инвестирање у нове технологије је важан сегмент сваког напретка, те ће стручњаци, који су већ искусили ефекте нових технологија приказати могућности и резултате нових технолошких усмерења.
Република Србија је чланица Оквирне конференције Уједињених нација о промени климе од 2001, а Кјото протокола од 2008. године у статусу земље у развоју. У току је израда првог двогодишњег ажурираног извештаја Републике Србије према оквирној конвенцији Уједињених нација о промени климе. Ценећи актуелност теме, Програмски одбор се определио за организовање округлог стола на тему: „Климатске промене – у сусрет конференцији у Паризу 2015“, истакао је Станковић и искористио прилику да поздрави учешће амбасадорке Републике Француске у Београду Кристине Моро овом догађају.
Станковић је рекао да Секретаријат за енергетику и минералне сировине улаже напоре да пружи подршку реализацији пројеката из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, као и подизању свести код младих о ефикасном коришћењу енергије и очувању животне средине.
Секретар Станковић је искористио прилику да најави да ће другог дана манифестације, бити потписани уговори са шест општина на територији АПВ који се односе на доделу 22 милиона динара за реконструкцију јавне расвете, као и уговоре у износу од 8,8 милиона динара са власницима 14 регистрованих пољопривредних газдинстава за набавку пумпи за наводњавање покретане електричном енергијом произведеном соларним путем.
Државни секретар, Зоран Предић је указао на то да је ово једна од веома значајних манифестација, где струка и привреда могу да дају барем део одговора на изазове пред којима се налази наша земља. Истакао је да је енергетска стабилност један од најзначајнијих задатака Министарства рударства и енергетике, али за област енергетике важно је увођење нових технологија, размена искустава и унапређење послова. - Енерегетски сектор може и треба да буде замајац привредног развоја државе и да обезбеди могућност значајних инвестиција, што и јесте приоритет Владе Србије. Без добре енергетске политике нема развоја привреде нити нових запошљавања, истакао је Предић. Он је додао да је Министартсво енергетике и рударства много урадило током последњих годину дана, пре свега, реч је о два законска акта. Прошле године усвојен је нови Закон о енергетици, а у завршној фази је и Закон о рударству и геолошким истраживањима. У међувремену, урађено је или је у завршној фази неколико подзаконских аката, уредби и правилника и осталих докумената, који имају за циљ опрерационализацију примене Закона. Закон о енергетици је савремен закон, а његовом применом стекли су се услови за инвестирање и унапређење сигурности снабдевања, пре свега, електричном енергијом и гасом. Нови Закон широм отвара врата за инвестиције у енергетику, као једну од најперспективнијих грана, за коју постоји велико интересовање инвеститора. По мишљењу Европске енергетске заједнице, Србија је у региону најнапреднија и најразвијенија у погледу отварања тржишта енергетске енергије и гаса и у највећој мери поштује обавезе из уговора о оснивању Енергетске заједнице Југоисточне Европе. Српско законодавство у потпуности је усклађено са европским правним поретком, нагласио је Предић. Када је реч о новом Закону о рударству и геолошким истраживањима, најбитније измене односе се на одређивање минералних ресурса од стратешког значаја за Републику Србију. Нови Закон омогућиће брже и једноставније добијање одобрења за извођење геолошких радова, веће сигурности за инвестирање и за добијање права за експлоатацију минералних сировина, и поједностављење одобрења за извођење радова по пројектима. Све ове особине Закона значе већу сигурност инвеститорима за улагање, а за Србију могућност већих инвестиција, развој рударског сектора, а самим тим и развој осталих привредних грана. Предић је рекао како очекује експанзију развоја рударско-геолошког сектора, чиме би се обезбедиле основе за даљи привредни развој државе.
Директор Мађарске националне трговинске куће Петер Шкапинац је рекао да је Србија веома отворена за прихватање свих нових решења када је реч о енергетској ефикасности. Локалне самоуправе су показале веома велико интересовање за оваква решења. Он је указао на финансијски проблем који Србија има и који би требало решавати заједнички и то пре свега путем приступних фондова. Такође, Шкапинац је истакао да треба искористити прилику што је присутно 17 компанија из Мађарске, јер је у Мађарској већ у великој мери унапређен енергетски сектор, а свако искуство ће у Србији бити добродошло.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs