Вести


Ненад Станковић пустио у рад соларне колекторе у Бањи Русанди

Нови Сад , 17. новембар 2015.
-A A +AНенад Станковић пустио у рад соларне колекторе у Бањи Русанди.

Нови Сад , 17. новембар 2015. .

Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић, свечано је пустио у рад соларне колекторе за припрему топле потрошне воде у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Русанда“ у Меленцима. Свечаности су присуствовали и директорка Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Русанда“, др Нада Наумовић, као и помоћница покрајинског секретара за здравство и социјалну политику др Данијела Станковић Баричак.

"Ово је један успешно реализован пројекат између Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине и „Бање Русанде“. Пројекат је вредан више од 11,6 милиона динара, од чега је Покрајински секретаријат учествовао са 7,5 милиона динара, рекао је мр Ненад Станковић. Он је додао да се значај овог пројекта огледа, поред смањења трошкова за енергенте у овом објекту, и у очувању животне средине, односно, смањењу емисије CO2 у атмосферу у висини од 35 тона на годишњем нивоу. Замена фосилних горива обновљивим изворима енергије у овом објекту процењује се на око 53% годишње. Секретаријат за енергетику и минералне сировине сваке године расписује конкурсе за замену фосилних горива обновљивим изворима енергије, а ова свечаност уприличена је поводом реализације прошлогодишњег пројекта. Током ове године по разним конкурсима додељена су средства у висини од око 200 милиона динара. Реч је о конкурсима који су намењени реализацији пројеката увођења соларних система, био масе, геотермалне енергије, као и осталих извора енергије", рекао је Станковић.

Помоћница у Секретаријату за здравство и социјалну политику др Данијела Станковић Баричак је нагласила да је овај пројекат изузетно значајан за здравствени систем, јер се на његовом реализацијом омогућава да се средства која су уштеђена заменом фосилних горива обновљивим изворима енергије усмере у друге сврхе, а пошто се овде ради о специјалној болници за рехабилитацију, највећу корист имаће корисници услуга, јер ће се уштеђена средства употребити за унапређење лечења и рехабилитацију, што је здравственом сектору изузетно битно.

Директорка, др Нада Наумовић је, захваливши Секретаријату за енергетику и минералне сировине на додељеним средствима за реализацију пројекта, истакла да су соларни панели и припадајуће постојење постављени због тога да би се обезбедила топла санитарна вода за овај објекат. Ово је само прва фаза пројекта, јер је циљ да се овој установи у потпуности обезбеди функционисање на обновљивим изворима енергије. Бања се налази у заштићеном парку природе друге категорије, и изузетно је значајно да се смањи употреба гаса, јер се установа налази на 12 000 м2 грејне површине. На тај начин је до сада грејана и санитарна вода. Коришћењем енергије сунца биће уштеђено око пола милиона динара месечно, а у врло блиској будућности очекује се да ће и грејање бити обезбеђено из геотермалних извора, рекла је др Наумовић и додала да је пројекат завршен, као и да су добијене све сагласности како би се бушотина могла адекватно експолатисати.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs