Вести


Ненад Станковић: Цена услуге диструбуције струје за све купце на територији Републике Србије јесте и мора бити иста

Нови Сад , 27. мај 2015.
-A A +AНенад Станковић: Цена услуге диструбуције струје за све купце на територији Републике Србије јесте и мора бити иста.

Нови Сад , 27. мај 2015. .

Поводом изјава министра рударства и енергетике Александра Антића дате медијима, које су данас – 27. маја 2015. године, изнете у чланцима под насловом: „Нико не може да однесе имовину ЕПС“, који је објавио лист „Привредни преглед“ и „Нема утапања“, који преноси лист „Дневник“, покрајински секретар за енергетику и минералне сировине мр Ненад Станковић упутио је отворено писмо ресорном министру.

„Поштовани господине Антићу,

С обзиром на Ваше изјаве у данашњим медијима („Привредни преглед“, „Дневник“) у вези са тиме да се прави оператор дистрибутивног система и да је најважније да се обезбеди да трошкови дистрибуције електричне енергије на читавој територији Републике Србије буду идентични, те да би последице остајања садашње шеме биле да у појединим градовима и општинама буду потпуно различити трошкови дистрибутивних система, подсећам Вас да је у члану 129 Закона о енергетици децидно наведено да делатност оператора дистрибутивног система може да обавља један или више оператора дистрибутивног система, а наведен је и начин на који се обезбеђује јединствена цена приступа дистрибутивном систему на целој територији Републике Србије.

Подсећамо да већ одавно у Републици Србији (ван подручја Косова и Метохије) постоји пет оператора дистрибутивних система, чије се интегрисање у један сада планира, као и то да они послују у складу са важећом законском регулативом.
Такође, подсећам да су трошкови приступа дистрибутивном систему на различитим конзумним подручјима различити, али да цена услуге за све купце на територији Републике Србије јесте и мора бити иста.

Да би се обезбедила иста цена услуге дистрибуције електричне енергије, односно приступа дистрибутивном систему, на целој територији Републике Србије, ПД „Електровојводина“ д.о.о. Нови Сад је током 2014. године, по том основу, уплатила ПД „Електросрбија“ д.о.о. Краљево 300.456.000,00 динара, ПД „Југоисток“ Ниш 370.178.000,00 динара и ПД „Центар“ Крагујевац износ од 191.178.000,00 динара.

Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине сматра да сарадња са Министарством рударства и енергетике треба да буде унапређена, те да се само разговором и договором, а не политичким изјавама, проблеми могу решити, што је циљ коме се тежи на свим нивоима власти. Предлажемо да се одржи састанак, на коме би се ситуација у вези са ЕПС-ом размотрила, како би се дошло до решења на општедруштвену корист.


Извор: ПС за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs