Вести


Нове конкурсне линије Гаранцијског фонда АПВ за набавку енергетски ефикасне опреме за фармере

Нови Сад , 29. април 2015.
-A A +AНове конкурсне линије Гаранцијског фонда АПВ за набавку енергетски ефикасне опреме за фармере .

Нови Сад , 29. април 2015. .

Гаранцијски фонд АП Војводине покренуо је нову конкурсну линију за одобравање гаранција за обезбеђење дугорочних кредита намењених финансирању набавке нове енергетски ефикасне опреме и опреме неопходне за коришћење обновљивих извора енергије. Укупан гарантни потенцијал Фонда по овом конкурсу је 200 милиона динара са могућношћу проширења. Тим поводом, Фонд је са кредиторима, тачније са представницима пет комерцијалних банака - АИК банка АД Ниш, Banca Intesa, Комерцијална банка АД Београд, Credit Agricole Србија, и ProCredit банка – које су пружиле подршку овом програму, данас потписао споразуме. На овај начин значајно ће се унапредити производња и конкурентност фармера и пољопривредних газдинстава из Војводине на тржишту.

Корисници кредита могу бити микро, мала и средња предузећа, предузетници и носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава, са подручја АП Војводине. Максималан износ кредита је 250.000 евра, уз рок отплате до 7 година, при чему грејс период не може бити дужи од годину дана. Током маја месеца биће објављен и први конкурс за гарантовање кредита одобрених за набавку енергетски ефикасне опреме, уз уговорену висину камате од максимално 5,95 одсто фиксно или варијабилно.

Потписивању споразума присуствовао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, који је истакао да Покрајинска влада улаже значајне напоре како би подржала и помогла сектор предузетништва, посебно мала и средња предузећа, посебно набавком опреме и машина за производњу, што уједно подстиче ефикасност у пословању и конкуренстност на домаћем и иностраном тржишту.

,,Значајну улогу у унапређењу сектора предузетништва игра Гаранцијски фонд АП Војводине, који реализује кредитне линије уз помоћ банака, и омогућава малим и средњим предузећима и пољопривредним газдинствима да реше кључне проблеме, а посебно да превазиђу немогућност да гарантују за себе приликом подизања кредита. Данашње потписивање споразума је наставак сарадње са комерцијалним банкама у Србији, што представља прави пут корисника ових кредитних линија ка обнављању својих потенцијала за коришћење енергије из биомасе и других обновљивих извора енергије, а што ће за резултат имати унапређење сопственог пословања“, истакао је Васин.

Према речима покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине Ненада Станковића, конкурсне линије Гаранцијског фонда представљају корак напред у унапређењу пословања предузетника кроз подизање енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије. Секреријат планира расписивање конкурса који ће за намену имати коришћење обновљивих извора енергије и то за увођење грејања у пољопривредним газдинствима, потом за потребе млечне индустрије и коришћење соларне енергије за наводњавање малих површина.

,,Захваљујући гаранцијама Гаранцијског фонда, пет комерцијалних банака у Србији ће обезбедити 200 милиона динара кредитних средстава за финансирање пројеката енергетске ефикасности. Право на конкурисање имаће лица која се баве пољопривредном производњом на територији АП Војводине и предузетничким активностима, да би користили биомасу која је неискоришћени ресурс на овим подручјима, првенствено куповином машина направљених по најсавременијим стандардима које троше минимум енергије. То представља дуплу добит, јер ће произвођачи имати мањи трошак за енергију, а коришћењем оваквих извора енергије растеретиће се државна инфраструктура“, рекао је Горан Васић уз напомену да су кредити веома повољни за кориснике.

На покретање нове конкурсне линије, која је једнствена на нашем тржишту, Гаранцијски фонд АП Војводине одлучио се након анализе стања на тржишту и потреба војвођанских предузетника и фармера. Такође, ова конкурсна линија ће омогућити заинтересованим корисницима да у циљу ефикаснијег коришћења енергије, изврше замену система грејања, изолацију спољних зидова, кровова, прозора и врата, замену конвеционалног система грејања топлотном пумпом, уградњу соларно-термалног система за топлу санитарну воду. У области пољопривреде, предвиђена је могућност замене старих трактора и комбајна новим, као и пољопривредних алата који смањују потрошњу енергије током пољопривредних радова.

У циљу промовисања новог гарантног програма, као и саме производње и коришћења биомасе у пољопривреди, Гаранцијски фонд АП Војводине 12. маја 2015. године организује Међународну конференцију „Промовисање обновљивих извора енергије: биомаса у пољопривреди“. Циљ је да се отвори дијалог о производњи и употреби биомасе од стране фармера, и понуде чињенице и релевантни подаци о трошковима и користима, изазовима и искуствима. Конференција се организује у сарадњи са Хајнрих Бел фондацијом, Немачком агенцијом за међународну сарадњу ГИЗ и Фондом за Европске послове АП Војводине.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs