Вести


Нови контингент хуманитарне помоћи из АП Војводине за становништво на Косову и Метохији

Нови Сад , 09. јул 2019.
-A A +AНови контингент хуманитарне помоћи из АП Војводине за становништво на Косову и Метохији.

Нови Сад , 09. јул 2019. .

Хуманитарна помоћ за становништво на Косову и Метохији, коју је Покрајинска влада донирала Епархији рашко-призренској, упућена је данас из магацина Градске организације Црвеног крста у Петроварадину, у присуству председника Покрајинске владе Игора Мировића.

Нови контингент помоћи садржи намирнице и средства за хигијену у вредности од 5,5 милиона динара, а намењен је несметаном функционисању народних кухиња на Косову и Метохији и социјално угроженим породицама које нису у могућности да саме обезбеде егзистенцију.

„Важно је да ових дана и недеља будемо активни због кризе коју су изазвале привремене власти у Приштини, која се тиче снабдевања продавница, посебно на северу КиМ“, казао је Мировић и позвао и друге државне органе, локалне самоуправе, предузећа и појединце да се придруже овој акцији.

Он је навео да је Црвени крст стално на дежурству, те да може да организује овакве акције и у будућности, а Епархија рашко-призренска има начина да помоћ дистрибуира и довољан број оних којима је ова помоћ потребна.

Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, казао је да Црвени крст активно на месечном нивоу упућује помоћ на КиМ. Он је најавио и да ће у августу, уз подршку Покрајинске владе, по пети пут бити организован боравак 50 основаца из Косовског поморавља у Новом Саду.

Од 2017. године из АП Војводине је становништву на Косову и Метохији упућена помоћ у вредности од око 26 милиона динара. Та помоћ је између осталог садржала брашно, воду, намирнице, средства за хигијену, школски прибор, обућу. Ове године је Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Богословији светих Кирила и Методија донирано и 10 лаптоп рачунара у вредности од 650 хиљада динара.

Испраћају помоћи присуствовао је и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs