Вести


Нови кораци у сарадњи Војводине, Бач-Кишкуна и Чонграда

Суботица , 27. фебруар 2013.
-A A +AНови кораци у сарадњи Војводине, Бач-Кишкуна и Чонграда .

Суботица , 27. фебруар 2013. .

Нови Сад, 27. фебруар 2013. године - Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор потписао је данас са председником Скупштине Жупаније Бач-Кишкун Габором Бањаием Протокол о намерама за даљу сарадњу у пројекту противградне заштите у пограничном делу Србије и Мађарске, док је са председницом Генералне скупштине Жупаније Чонград Аном Мађар потписао Протокол о намерама којим се прецизира даља сарадња змеђу Скупштине АП Војводине и скупштине ове мађарске жупаније.

Свечано потписивање ових протокола, уследило је након радних састанака парламентарних делегација Жупаније Бач-Кишкун и Жупаније Чонград, које бораве у посети Скупштине АП Војводине, са председником и потпредседницима Скупштине АПВ, члановима Одбора за међурегионалну сарадњу Скупштине АПВ и покрајинским секретаром за међурегионалну сарадњу Браниславом Бугарским.На конференцији за новинаре, након потписивања протокола, председник Пастор је истакао да је амбиција Скупштине АП Војводине и њених радних тела да се у току ове године трасирају даљи кораци у регионалној сарадњи са свим досадашњим партнерима, те да је у том послу логичан први корак учвршћивање сарадње са првим комшијама, жупанијама Чонград и Бач-Кишкун, са којима Војводина негује дугу, разгранату и садржајну сарадњу.„Сарадња са жупанијама Чонград и Бач-Кишкун посебно је значајна јер смо сви делови једне еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ). Сарадња унутар ДКМТ има велики потенцијал и кроз њу можемо направити искораке за будућност. На састанку смо разговарали о томе да је неопходно да у предстојећемо периоду ревитализујемо развојну стратегију ДКМТ и да заједнички и поједничано тражимо своје позиције у тој стратегији. Ово је веома важно јер се за мај месец планира овогодишња седница скупштине ДКМТ, а амбиција Скупштине и Владе Војводине јесте да допринесемо и пружимо подстрек сарадњи унутар ДКМТ", нагласио је Пастор и додао да је са представницима мађарских жупанија разговарано и о важности инфраструктуралног развоја.

„Реализацији и реалности приближава се идеја ревитализација железничке пруге између Београда и Будимпеште. У том контексту додатну шансу и значај добија наш заједнички напор око ревитализације пруге Сегедин-Суботица-Бачалмаш-Баја. Посебно су значајни гранични прелази и ревитализација граничног прелаза Хоргош-Роске. Важно је и то што ћемо ове године, највероватније у мају месецу, имати нови отворени гранични прелаз између Бачких Винограда и Ашотхалома", навео је Пастор и додао да је разговарано и о могућностима сарадње унутар Еуропеан Гроупинг фор Территориал Цооператион (ЕГТЦ). Председница Скупштине Жупаније Чонград Ана Мађар истакла је да су на данашњим састанцима сагледани заједнички задаци за будућност.„Имамо сличне проблеме и када погледамо на географску мапу не треба да гледамо на границе које нас раздвајају, већ на географски положај и оно што нам је заједничко.
Заједнички треба да размишљамо и решавамо заједничке проблеме, попут ових са противградном заштитом или наводњавањем", рекла је председница Мађар.Председник Скупштине Жупаније Бач-Кишкин Габор Бањаи истакао је да верује у то да сарадња Војводине и мађарских регија, поред осталог, доприноси и доброј сарадњи Мађарске и Републике Србије и помаже у процесу придруживања наше земље ЕУ.„Ако немамо брата онда су вам комшије најближе и наши односи већ дуго иду у том смеру. Желимо да пренесемо наша искуства о грешкама које не треба правити у процесу придруживања ЕУ, као и искуства која могу да помогну Војводини да се и даље развија као модерна европска регија", нагласио је Бањаи.Потписивањем Протокола, Скупштина АП Војводине и Жупанија Бач - Кишкун изразиле су намеру да заједничи припреме техничке и економске планове система за противградну заштиту у пограничном подручју Србија - Мађарска, као и да припреме прописе и споразуме који ће омогућити функционисање овог система. Такође, две регије ће припремати апликације за прибављање средстава из фондова ЕУ и заједнички ће презентовати систем противградне заштите.Протоколом о намерама између Скупштине АП Војводине и Жупаније Чонград предвиђена је сарадња две регије у области привреде, развоја села и инфраструктуре, клутуре, образовања, размене младих, туризма, заштите животне средине, обновљивих извора енергије, спорта, као и сарадња између установа и цивилних организација.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs