Вести


Нови уговори за системе за наводњавање, опремање хладњача, прераду воћа и поврћа

Нови Сад , 01. септембар 2017.
-A A +AНови уговори за системе за наводњавање, опремање хладњача, прераду воћа и поврћа .

Нови Сад , 01. септембар 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, уручио је данас 82 уговора у оквиру другог конкурсног циклуса за суфинансирање набавке опреме за наводњавање и изградњу експлоатационих бунара. Реч је о инвестицији у вредности од 100 милиона динара, од чега је из покрајинског буџета обезбеђен 61 милион динара, а њеном реализацијом под системима за наводњавање биће нових око 830 хектара.

Радојевић је истакао да је за набавку опреме и система за наводњавање у 2017, опредељено преко 30 одсто више средства у односу на 2016, те изразио уверење да ће реализација до сада одобрених инвестиција у наводњавање допринети превазилажењу утицаја суше у наредном временском периоду.

Данас је потписано и 9 уговора за суфинансирање инвестиција у опрему за хладњаче, машине за припрему за тржиште, опрему за прераду уљарица и сушаре за ароматично, зачинско и лековито биље. Укупна вредност инвестиција јесте 48 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила 22 милиона динара. Како је ресорни секретар навео, за ову конкурсну линију у 2017. години, издвојено је готово четири пута више средстава у односу на прошлу годину.

Покрајински секретар за пољопривреду уручио је и 13 уговора укупне вредности 30 милиона динара корисницима који су остварили право на средства за суфинансирање инвестиција за прераду воћа, поврћа (укључујући и печурке), грожђа, производњу вина и јаких алкохолних пића. Секретар Радојевић је навео да је највише средстава у овом конкурсном циклусу усмерено у производњу вина.

Радојевић је у изјави за медије најавио и да ће током септембра Покрајински секретаријат за пољопривреду по први пут расписати конкурс за набавку нове погонске и прикључне пољопривредне механизације. За ту намену обезбеђена су средства у укупном износу од 150 милиона динара, а ресорни секретар је изразио уверење да ће та мера подршке пољопривредницима допринети обнови механизације на територији Војводине.

Ресорни секретар осврнуо се и на процену штете у пољопривреди проузроковане сушом и на мере подршке пољопривредницима.

„Хајде да сачекамо да се жетва заврши и да имамо конкретне показатеље. Ми свакодневно комуницирамо са локалним самоуправама и пољопривредним стручним саветодавним службама и у координацији са њима очекујемо адекватну процену штете од суше на усевима широм Војводине“, истакао је Радојевић додајући да се очекује адекватна и реална процена на терену у сарадњи са ресорним републичким министарством које је надлежно, а затим и конкретне мере којима ће се помоћи пољопривредницима.

„Ми ћемо у оквиру својих надлежности са фондовима који су у ингеренцији покрајинске администрације покушати да све пољопривреднике који су обвезници кредитних линија код Фонда за развој пољопривреде и Развојног фонда на неки начин релаксирамо у овој сушној години“, казао је Радојевић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs