Вести


Обележена годишњица страдања становника Срема у Другом светском рату

Сремска Митровица , 09. септембар 2017.
-A A +AОбележена годишњица страдања становника Срема у Другом светском рату.

Сремска Митровица , 09. септембар 2017. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се вечерас у позоришту „Добрица Милутиновић“, у Сремској Митровици, на академији одржаној поводом 75 година од страдања становништва Срема у Другом светском рату.

Уз подсећање да је истих оваквих септембарских дана 1942, Срем био завијен у црно, када је злогласна усташка казнена експедиција коју је предводио Виктор Томић, за једва месец и по дана убила више од 6.000 невиних, председник Мировић је нагласио да је вечерашњи скуп прилика да се с најдубљим пијететом, још једном наклонимо њиховој жртви.

„Вечно сећање и најдубље поштовање је најмање што смо сви ми заједно дужни жртвама једног обезљуђеног и страшног времена. То је дуг који према њима има свако поколење нашег народа“, казао је Мировић додајући да је фашизам, чије невине жртве били и становници Срема, био најгора пошаст не само минулог 20. века, него целокупне историје људског рода. Он је навео да то важи за сваку његову монструозну варијацију, укључујући и усташтво, те да је зато је веома важно да се свима онима који би данас да прекрајају историју поручи да - џелате не могу да претворе у жртве, нити злочинце у праведнике.

Обраћајући се онима који су пре седам деценија поразили фашизам, чији су највиши идеали били слобода и равноправност свих народа и њихово право да буду своји на своме, председник Покрајинске владе је нагласио да су то идеали за које се Србија и српски народ боре и данас.

„Победа у тој борби - за коју су нам можда више него икада раније потребни храброст, одлучност и унутрашње јединство - наша је заједничка обавеза. И према жртвама утканим у слободу коју данас имамо, и према херојству свих наших предака, и према генерацијама које ће доћи иза нас и којима морамо да оставимо слободну, стабилну и просперитетну Србију“, поручио је Мировић.

На академији „Да се не заборави“, борцима, члановима породица бораца и другим угледним гостима, обратили су се и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер и учесник НОБ-а Богдан Танкосић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs