Вести


Обележене 172 године од оснивања Галерије Матице српске

Нови Сад , 18. октобар 2019.
-A A +AОбележене 172 године од оснивања Галерије Матице српске.

Нови Сад , 18. октобар 2019. .

Поводом обележавања 172 године од оснивања Галерије Матице српске, председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је вечерас изложбу „Крачун“, посвећену Теодору Крачуну, чији опус представља врхунац српског барокног сликарства.

Честитајући Галерији Mатице српске њен дан, ми заправо одајемо почаст свима који су вековима предано и посвећено радили на сакупљању и очувању наше богате уметничке баштине, казао је председник Мировић.

„Истовремено, овом изложбом ми потврђујемо поштовање према Теодору Димитријевићу Крачуну и према свима другима који су нас, својим великим уметничким делом, чинили и учинили просвећеним и културним народом, достојним сопствене историје“, рекао је председник Мировић.

Темељ нашег идентитета, нашег постојања и опстајања на овом простору, јесте наша културна, духовна и институционална вертикала која упркос историјским искушењима, траје вековима и на којој се налазе великани какав је био Крачун, али и Захаријa и Јаков Орфелин и Теодор Илић Чешљар, додао је Мировић.

„Обележавајући овај дан, и сећање на 1847. годину, када је у Будимпешти донета одлука о оснивању Музеја Матице српске, негујемо и стварамо традицију за будућа времена. Национална уметност је нешто о чему сви заједно морамо да бринемо", казала је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs