Вести


Обележено 177 година постојања најстарије библиотеке-читаонице у Срба

Ириг , 14. фебруар 2019.
-A A +AОбележено 177 година постојања најстарије библиотеке-читаонице у Срба.

Ириг , 14. фебруар 2019. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић присуствовала је данас у Српској читаоници у Иригу прослављању крсне славе Светог Трифуна и обележавању 177 година постојања једне од најстаријих читаоница на нашим просторима.

Честитајући јубилеј Милошевићева је истакла да је више од век и по постојања једне од најважнијих институција културе, као што је Српска читаоница у Иригу за понос свих нас, који поштујемо културно наслеђе, које књиге представљају.

Она је додала да је Покрајинска влада преко ресорног секретаријата значајно помогла свим библиотекама у Војводини за куповину књига, опремање или реконструкцију библиотека и са том подршком ће и убудуће наставити.

Директорка Српске читаонице у Иригу Вера Новковић истакла је да се прослава Светог Трифуна и Српске читаонице у Иригу сада већ одвија традиционално. Додала је овом приликом да је добитница 37 награде „Луча” за прошлу годину за допринос у развоју културе и културног стваралаштва на подручју општине Ириг, Весна Петровић, библиотекар-саветник из Сремске Митровице. Уникатну повељу Весна Петровић је добила за свој пројекат „Каталог библиотека фрушкогорских манастира”, за чији реализацију је имала подршку Српске читаонице у Иригу.

Данашњу прославу и свечаност улепшао је и Богословски хор из Сремских Карловаца, освештан је славски колач и винова лоза, а овом приликом награде су подељене и највернијим читаоцима библиотеке, међу којима су већ годинама најмлађи читаоци.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs