Вести


Обележено 50 година од оснивања “Војводина тона”

Нови Сад , 21. новембар 2014.
-A A +AОбележено 50 година од оснивања “Војводина тона” .

Нови Сад , 21. новембар 2014. .

У Студију „М” Радио-телевизије Војводине, синоћ је свечаном академијом обележено 50 година од оснивања Удружења “Војводина тон”, када је уједно и промовисана фото-монографија „Кад су свирци свирали...”. „Војводина тон”, удружење музичких уметника и извођача Војводине из Новог Сада је основано новембра месеца 1964. године, као подружница Удружења естрадних уметника из Београда, све до 1972 године, када се регистровало као самостално удружење професионалних музичара.

Покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић овим поводом честитао је на јубилеју у име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и у своје лично име.

„Кажу да, 50 година брзо прође, а када се неко бави музиком, онда вероватно још брже време тече”, рекао је у уводном излагању секретар Грујић и апострофирао да Удружење „Војводина тон” у свом садржају има све оно што у формално - правном смислу једно удружње мора да има, а то је: струковна, сталешка, непрофитабилна организација, која окупља професионалне музичаре у циљу...све сажето и како треба, али у стварности је суштина музика, коју изводе прави музичари. Због свега тога, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање је прави партнер Удружењу, подржавајући његове активности, рад и на крају крајева ту је и фото-монографија „Кад су свираци свирали” да нас подсети на то да је музика једина уметност, која и када је тужна чини нас веселим, када је весела чини да будемо још веселији, да нас смирује, опушта, прати, а због свега тога Удружење је ту да управо такве ствари на један професионални начин сачува”, рекао је на крају секретар Грујић.

Домаћин вечери Божидар Гођевац захвалио се на присуству бројних пријатеља Удружења, који су синоћ стигли из неколико војвођанских градова, а кроз кратке описе фото-монографије представио је суштину и садржај овог издања.

У име Културно-просветне заједнице Србије обратио се генерални секретар Живорад Ајдачић, који је овом приликом честитајући јубилеј рекао да уметност има, на неки начин, три основне категорије, а то су музика, поезија и сликарство, који чине надоградњу човековог ума.

Владимир Станковић председник Удуржења „Војводина тон” се надовезао на претходног саговорника, уз напомену и поруку да и музика, као и бројне друге животне ствари не може да чини само један појединац, већ је за то потребна снага људства и постојање заједништва, како би она достигла свој максимум у изразу, а опет на ползу њених уживалаца.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs