Вести


Обележено 70 година рада Народне технике Војводине

Нови Сад , 28. септембар 2017.
-A A +AОбележено 70 година рада Народне технике Војводине.

Нови Сад , 28. септембар 2017. .

Под покровитељством Покрајинске владе данас је одржана свечана седница поводом 70 година рада Народне технике Војводине, односно Савеза удружења техничке културе Војводине.

Учеснике скупа, који је одржан у Скупштини Војводине, поздравио је покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, који је истакао да Покрајинска влада препознаје уску корелацију између проналазака, науке, знања и целокупног развоја једног друштва, поготову у економском и привредном смислу.
Говорећи о повезаности између броја проналазака и бруто домаћег производа, од најразвијенијих до мање развијених земаља, Грбић је изнео податак да Јужна Кореја има преко 10.500 проналазака, Јапан преко 7000, Немачка 2.500 , док група развијених земаља попут Швајцарске, Шведске и Данске има између 1500 до 2000 проналазака.

Такође, ако се упореди број проналазака на милион становника, и ту је Јужна Кореја водећа, са 3000 проналазака, Јапан има 2500 проналазака, Швајцарска, Шведска и Данска имају од 500 до 800, док је у Србији та бројка веома ниска, и износи свега 39 проналазака .

Грбић је даље навео да је Европска унија кроз стратегију Европа 2020, која је залаже за паметан одрживи развој, потражила одговор за брзорастућу економију Источне Азије. Он је навео и да ће усвојена Лисабонска стратегија допринети томе да земље ЕУ у фокус ставе знање, науку и иновације, у циљу укупног развоја.

Проф. др Миодраг Темеринац, председник Савеза удружења техничке културе Војводине, нагласио је да поред тога што се прославља седам деценија рада Народне технике Војводине, данашњи скуп је истовремено и прилика да се да импулс за ревитализацију овог удружења, јер је техничка култура важан аспект у савременом друштву.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs