Вести


Обележен Дан Библиотеке Матице српске

Нови Сад , 27. април 2018.
-A A +AОбележен Дан Библиотеке Матице српске.

Нови Сад , 27. април 2018. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас, на свечаној академији којом је Матица српска обележила Дан Библиотеке, као сећање на 1864. годину, када је паробродом „Напредак“, Матица српска пресељена из Пеште у Нови Сад.

Подсећајући да Библиотека Матице српске припада реду институција од прворазредног националног значаја, без којих би, како је рекао, трајање и идентитет нашег народа били незамисливи, председник Мировић казао је да је Матица српска готово два века епицентар наше просвећености, писмености и образовања.

„За то су заслужне генерације људи који су је, у том често бурном и преломном времену стварали, чували и развијали. Од оних који су јој, схвативши значај народног просвећивања и образовања, били зачетници и покретачи, до вас који данас имате привилегију, али и огромну одговорност да је водите и да бринете о културном, а тиме и националном благу које се у њој чува. Зато подршка Покрајинске владе на чијем сам челу, институцијама каква је Библиотека Матице српске и, наравно, сама Матица српска, никада неће изостати“, изјавио је председник Мировић.

Сведочанство о дугом трајању и светлој традицији наше писмености и о бризи за ту традицију, како је рекао, говоре чињенице да се у њој, чува и најстарија ћириличка јужнословенска књига - Октоих првогласник Ђурђа Црнојевића из 15. века, те да ова Библиотека има преко четири милиона публикација, на више од сто страних језика.

„Око оваквих установа морамо бити јединствени, сложни, вреднији и преданији, да бисмо их за будућност оставили онаквима какве су их нама оставили наши преци“, нагласио је председник Мировић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је, овом приликом, да је књига највеће духовно, етичко и естетско уточиште савременог човека, и да ће Министарство свим механизмима унапредити и неговати културу читања.

„Уколико желимо да обновиму државу и народ, морамо се вратити драгоценом огњишту – свету књига“, казао је управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и додао да је данашњи дан не само празник Библиотеке, већ и целе српске културе.

Овом пригодом уручена је награда “Златна књига“ Библиотеке Матице српске академику Светиславу Божићу, за допринос развоју библиотекарства и библиографског рада.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs