Вести


Обележен Дан Музеја Војводине

Нови Сад , 26. октобар 2012.
-A A +AОбележен Дан Музеја Војводине.

Нови Сад , 26. октобар 2012. .

Нови Сад, 26.октобра 2012.- Далеке 1825. године, родила се идеја о потреби оснивања музејске збирке, која је објављена у Летопису Матице српске. Идеја је преточена у стварност 26. октобра 1847. године, када је донета одлука о оснивању Српске народне збирке или Музеума „где ће се чувати све старине и знаменитости". Жеља оснивача била је да Музеум постане „огледало живота нашега народа у крајевима у којима он живи". И тако, прва музејска збирка настала је из богате заоставштине Саве Текелије, а после вишедеценијског преданог рада, ова збирка је прерасла у Музеј Матице српске, који је отворен 9. јула 1933. године. Тим поводом, данас је у Музеју Војводине обележен Дан Музеја,165 година од оснивања ове културне интситуције у Војводини, где је поред председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора, директорке Музеја Војводине др Агнеш Озер, говорио и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.


„Обавеза Скупштине АП Војводине као оснивача Музеја Војводине јесте да омогућава његов развој, напредак и не спутава могућност самодоказивања и самопотврђивања, без обзира на то колико су тешка времена" поручио је данас председник покрајинског парламента Иштван Пастор. Председник Пастор изразио је своје уверење да не могу бити толико тешка времена да недостају средства за институције попут Музеја Војводине, као и да никада нећемо бити толико богати да нам до те институције није стало и да је занемаримо. „Амбиција за универзалношћу, побеђивањем себе и амбиција за прихватањем људских, цивилизацијских вредности није могућа ако у ту универзалност не унесемо оно што је наше и специфично. А музеј није ништа друго него место где се након доброг сагледавања и меркања шта је највредније од вредног, нађе место за одлагање, систематизацију, показивање и проучавање тих вредности. Универзалност и чување сопствених вредности нису ствари које се међусобно гасе, него су ствари које се међусобно морају јачати", рекао је председник Пастор.


-  Велика је част и задовољство када говоримо о историји и будућности Музеја Војводине, који данас обележава овај велики јубилеј - рекао је Славиша Грујић и додао да су пре 165 година неки умни и паметни људи из овог града и Војводине решили да се створи Музеум,који ће имати задатак да чува старине и знаменитости и управо то, овај Музеј и ради. - Он је један од стубова културе не само Војводине, већ и Србије и зато средства за њега у буџету Војводине морају бити обезбеђена.Поред новца,који јесте важан, важније су и добре намере. Као ресорни секретар у једно сам сигуран, а то је да се он данас налази у добрим рукама, а на нама осталима је да само допринесемо још више и боље у његовом опстајању и за наредних још 165 и још толико и као таквог га оставимо наредним поколењима- рекао је на крају излагања потпредседник Грујић.


Данас, у оквиру годишњице Музеја потписан је и Протокол о сарадњи Музеја Војводине и Музеја Славоније у Осијеку, који су потписали директор Музеја Славоније Гргур Марко Иванковић и др Агнеш Озер. Овај протокол подразумева обострану сарадњу у размени поставки, стручњака и идеја, као и добру сарадњу на заједничким пројектима према ино партнерима. Након свечаног дела обележавања Дана музеја отворена је изложба „Изложбени плакат Музеја Војводине", аутора Душана Миљковића, кустоса-историчара и Војислава Мартинова кустоса-историчара. Секретар Славиша Грујић је овом приликом истакао  да када погледамо плакате сигурни смо да ћемо у њима пронаћи забелешке времена у којима су настајали, а то је време од 1947 године, до данас.    

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs