Вести


Обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма трибином „Дух паланке и фашизација друштва“ у Зрењанину

Нови Сад , 10. новембар 2015.
-A A +AОбележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма трибином „Дух паланке и фашизација друштва“ у Зрењанину .

Нови Сад , 10. новембар 2015. .

Поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и пада Берлинског зида, а како би се скренула пажња на борбу против фашизма, која се и данас води, како у свету, тако и код нас, у зрењансинском позоришном клубу „Зелено звоно“ одржана је трибина „Дух паланке и фашизација друштва“ у организацији покрета „Нови оптимизам“, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Тема трибине на којој је говорила и покрајинска секретарка за спорт и омладину, Мариника Тепић била је култура памћења, ревизија историје, сећање на Холокауст, антифашизам међу младима и заборав.

Освртом на положај младих, ресорна секретарка је овом приликом истакла да је веома важно учити младе о фашизму који је присутан, не само у иностранству већ и код нас, јер је то најбољи вид њене превенције.

„Веома ми је жао и разочаравајуће што се млади готово уопште више не занимају за антифа, у прилог говори томе и чињеница да и данас у публици седи више седих глава. Ми смо у протекле три године на омладинским конкурсима од преко 2000 захтева за финансирање имали можда само два или три пројекта који су се бавили овом веома важном темом. Разлог томе је, како ми се чини, тај што се фашизам сматра као нешто што је туђе, као да млади не схватају да то није нешто што се дешава негде далеко од њих, већ је он присутан и у кварту, и у нашој земљи, и у њиховој школи. И то је оно што је веома тужно.

Управо због тога, потребно је да се о геноциду, фашизму, а пре свега о антифа борби учи у школама јер је то најбољи начин за његову превенцију. Покрајински секретаријат за спорт и омладину ће свакако у наредној години посветити посебну пажњу овом проблему и као што смо то урадили и пројектом „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“ и Конкурсом за превенцију насиља и дискриминације покушати да систематски решимо проблем и научимо младе да не затварају очи пред фашизмом и укључе се у борбу против њега бар у Војводини. “

Овом приликом проглашен је и добитник награде „Добар пример новог оптимизма“ која се додељује особама или организацијама које својим деловањем и залагањима боре за вредности које су јасно изражене у Универзалној декларацији о људским правима и Прогласу ,,Новог оптимизма’’, те својом иницијативом дају добар пример заједници и друштву, а ове године она ће бити уручена Ивану Ивањију.

Поред секретарке Тепић, на трибини су говорили и историчарка Олга Манојловић – Пинтар, социолошкиња Јања Беч Неуманн, социолошкиња Сенка Јанков и стрип аутор Александра Зограф. Присутни су имали прилику да у „Зеленом звону“ погледају и изложбу фотографија Олге Манојловић Пинтар.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs