Вести


Обележен јубилеј Сенћанске гимназије

Сента , 30. септембар 2016.
-A A +AОбележен јубилеј Сенћанске гимназије .

Сента , 30. септембар 2016. .

Сенћанска гимназија, једна од најстаријих школа у АП Војводини, вечерас је обележила значајан јубилеј - 140 година постојања. На свечаној академији која је одржана у сенћанском Дому културе, садашњим и бившим гимназијалцима, професорима и запосленима у школи, републичким и покрајинским функционерима, представницима локалне самоуправе и другим угледним гостима, обратили су се потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

„У име Покрајинске владе и у своје лично име, желим да вам се захвалим на прилици да заједно обележимо значајан јубилеј једне од најстаријих и најцењенијих школа у Војводини. Стара изрека каже: „Не учимо за школу, него за живот“. Зато када се сумирају резултати из протеклих деценија, мора се приметити да Сенћанска гимназија има заиста дуг и сваковрсним резултатима испуњен век трајања, а њени ђаци доказују да су за живот и научили“, рекао је потпредседник Ђорђе Милићевић.

Он је додао да, осећајући дуг не само према датуму, већ и према свим другим важним чиниоцима који су уткани у прошлост Гимназије, ваља нагласити да квалитет образовања има утицај на нашу омладину само онда када свако има подједнаку прилику да га користи.

„Активна политика Покрајинске владе и Владе Републике Србије на пољу образовања потврђују да морамо сви заједно наставити да стварамо нове вредности, које нас приближавају једне другима и које нас узајамно обогаћују“, казао је потпредседник Милићевић и додао да циљ и сврха људског постојања јесте да сваким даном себе новим знањима надограђујемо.

Председик Скупштине АП Војводине Иштван Пастор казао је да и у другом веку постојања Сенћанска гимназија остварује своју племениту, просветитељску мисију: образовање и васпитање слободно мислећих грађана.

„Сигуран сам да су пред Сенћанском гимназијом деценије и векови постојања и да ће се међу талентованим ученицима наћи и будући скулптор који ће подићи споменик свом првом учитељу и професору, ономе који нас је научио да се у животу ничега не треба бојати, да живот само треба разумети, истрајати и изнад свега веровати у моћ знања, у честитост и поштење“, казао је Иштван Пастор, захваливши се свим професорима Сенћанске гимназије без којих у ових 140 година не би било ни великих уметника, математичара, истраживача, добрих мајстора.

На свечаности су се обратили и председник општине Сента Рудолф Цегледи, директорка Сенћанске гимназије Ева Ујхази, заменик државног секретара у Министарству за националну политику у Влади Мађарске Петер Силађи, председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал и државна секретарка задужена за образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs