Вести


Одбор Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње заседа у Новом Саду

Нови Сад , 18. април 2018.
-A A +AОдбор Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње заседа у Новом Саду.

Нови Сад , 18. април 2018. .

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на 50. састанку Одбора за културу, образовање и социјална питања Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС), који ће се током дводневног заседања бавити темом унапређења културне сарадње и мултикултурализма у државама чланицама ЦЕС.

Мировић је нагласио да је унапређење културне сарадње у оквирима Црноморске економске сарадње, важно за Србију и АП Војводину, које са свим својим културним потенцијалима желе да учествују у њеном унапређењу.

„Мултикултурализам који је такође тема данашњег састанка у Војводини је практично постао оно што у самој својој суштини и јесте – идеал складног живота различитих група у једном истински плуралистичком друштву“, казао је Мировић додајући да је стратешко опредељење Покрајинске владе да се мултикултурализам као начин живота, не само сачува, већ и стално унапређује.

Он је подсетио да нешто више од 1,9 милиона становника покрајине Војводине чине припадници више од 20 различитих нација који говоре, пишу у стварају на исто толико језика. Од тога је, поред српског, у покрајинској администрацији у службеној употреби још пет језика – мађарски, румунски, словачки, русински и хрватски.

„АП Војводина примењује и посебан модел подршке развоју различитих културних идентитета, а тиме и подршке мултикултурализму као начину живота“, навео је Мировић додајући да је Покрајина оснивач низа установа од изузетног значаја за културу српског народа и националних мањина. Додао је и да је у оквиру пројектног суфинансирања у области културе прошле године подржано више од 800 фестивала, смотри и манифестација, културно-уметничких друштава, градских и општинских библиотека и издавачких и других подухвата, од чега 270 на језицима практично свих мањина које живе у нашој покрајини.

Шеф сталне делегације Народне скупштине Србије у ПС ЦЕС Игор Бечић нагласио је овом приликом да Србија има доста да каже о мултикултурализму, толеранцији и плурализму, јер брижљиво негује културне и националне различитости. Он је додао да АП Војводина има вишевековну традицију добрих односа међу бројним етничким групама, различитих култура, вера и језика, због чега је добро место за данашњу конференцију.

Председник Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС Озџан Улупинар указао је на важност развоја дијалога у оквиру Црноморске економске сарадње и шире, који води очувању културних вредности и подстиче на очување свих других вредности које негују друштва у региону.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да не можемо говорити о унапређењу међурегионалне парламентарне сарадње без неговања свести о међусобној историјској, културној и економској повезаности. Он је додао да су Статутом АП Војводине - вишејезичност, вишекултуралност и слобода вероисповести- утврђене као вредности од посебног значаја.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је нагласио да је Нови Сад право место за разговор о мултикултурализму, јер су те вредности наша стварност. Како је навео, Нови Сад је једна велика кућа бројних народа и религија, различитих језика и култура. Додао је да су вишевековни суживот, разумевање, сарадња и неговање специфичног наслеђа предака и сопственог идентитета, али и жеља д градимо заједничку будућност, били предуслови да Нови Сад понесе титулу Европске престонице културе 2021.

Парламентарна скупштина Црноморске економске сарадње формирана је крајем осамдесетих година са циљем решавањa изазова у вези са националним развојем и европским интеграцијама, као и претварања Црноморског региона у област стабилности, просперитета и мира. Узимајући у обзир заједничке именитеље као што су географска близина и заједничко културно и историјско наслеђе, земље региона су убрзале успостављање билатералних и мултилатералних односа.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs