Вести


Одржана завршна конференција Еуростарт програма

Нови Сад , 30. мај 2014.
-A A +AОдржана завршна конференција Еуростарт програма.

Нови Сад , 30. мај 2014. .

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски свечано је отворио завршну конференцију Еуростарт програма која је одржана 30. маја 2014. године у Скупштини АП Војводине.

Конференцију су организовали АП Војводина и италијанска регија Фриули-Венеција-Ђулија, а посвећена је Еуростарт програму у оквиру сарадње две регије у области енергетике, културе, развоја малих и средњих предузећа и здравства.

Како је овом приликом рекао секретар Бранислав Бугарски сарадња са италијанском регијом Фриули-Венеција-Ђулија траје преко десет година, а у договору са партнерима изабране су четири области у складу са европском политиком 2014-2020. која су основ за даљу сарадњу.

- Војводина, која има сарадњу са регијама у Европи, се базира на томe да добијемо најбоља могућа искуства у креирању политика, и да те политике применимо на наше институције у Војводини. Ми желимо овом сарадњом да узмемо оно најквалитетније из регионалних политика, и са друге стране да створимо добре предуслове за процес европских интеграција који је пред нама, да се што боље припремимо за фондове који ће нам бити на располагању и да на тај начин обезбедимо квалитетнији живот грађанки и грађана Војводине, односно да створимо бољи друштвено-економски оквир за развој – истакао је Бранислав Бугарски.

Он је рекао да Војводина има потписане споразуме о сарадњи са 20 регија, а политика Владе Војводине је да се та сарадња конкретизује, и да се створи добра платформа за сарадњу са Фриули-Венецијом-Ђулијом, као и да се размене искуства у политикама које се примењују на регионалном нивоу.

- Сматрам да су потенцијали велики и сигурно је да сарадњу можемо проширити и на друга поља, рецимо пољопривреду, и надам се да ћемо успети да у наредне две године направимо платформу за будућу сарадњу – рекао је секретар Бугарски.

Председник Савета регије Фриули-Венеција-Ђулија Франко Јакоп је овом приликом рекао да су прилике увек биле реалне у досадашњој успешној сарадњи, а сарадња у области малих и средњих предузећа две регије, која су се повезала, је отворила нове могућности.

- Сарадња на нивоу универзитета је дала резултате у области виноградарства и руралног туризма, а у области културе сарадња је била успешна на пројекту рестаурације археолошког налазишта Сирмиум у Сремској Митровици. Оно што је чињеница је да смо из досадашњег искуства изашли са конкретним инструментима и великим искуством, да бисмо могли да конкуришемо за пројекте европских фондова у наредном буџетском периоду – нагласио је Франко Јакоп.

На конференцији се учествовали аташе за науку амбасаде Италије у Србији Паоло Батинели, представници Агенције за регионални развој АП Војводине, Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију, ИНФОРМЕСТ, ЦЕТА, Фондације „Aquileia“, Завода за заштиту споменика културе Сремске Митровице, Инсиела, Департмана за ментално здравље/Колаборативни центар СЗО Здравствене установе АСС1 Трст, и представници и институција социјалне и здравствене заштите из Сомбора и Новог Кнежевца.

Након отварања конференције секретар Бранислав Бугарски је у Влади Војводине имао билатерални сусрет са председником Савета регије Фриули-Венеција-Ђулија Франком Јакопом где су разговарали о конкретним потезима и приликама за стварање заједничког оквира за даљу сарадњу.

Франко Јакоп је изразио уверења да ће Србија ускоро бити део Европске уније, а у међувремену је потребно искористити све прилике и могућности за сарадњу. Саговорници су се сложили да је потребно наћи праве стратегије и конкретне циљеве, као и да ће сарадња бити настављена интензивније у већ постојећим областима, али да има простора за проширење сарадње.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs