Вести


Одржана конференција „Активне школе“

Нови Сад , 18. октобар 2014.
-A A +AОдржана конференција „Активне школе“.

Нови Сад , 18. октобар 2014. .

Велика сала Скупштине АП Војводине данас је до последњег места била испуњена наставницима физичког васпитања, учитељицама и учитељима, директорима школа, представницима локалних самоуправа који су присуствовали стручној акредитованој конференцији „Активне школе“ коју је организовало Друштво педагога физичког васпитања Војводине под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. На самом почетку конференције која је имала за циљ да упозна јавност са програмом „Активне школе“ који је активност Стратегије развоја школског спорта, присутнима се обрадила покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић која зе захвалила присутнима на великом одазиву и ближе објаснила шта овај врло важан програм подразумева.

- Програм „Активне школе“један је од циљева Страрегије развоја школског спорта у АП Војводини и акционог плана која је у војвођанском парламенту усвојена свим подигнутим рукама у децембру прошле године. Овај програм је једна од три мера које су по Акционом плану требале да се закључе ове године.

Прва је била сачињавање базе података свих основних школа, други је био ревитализација СОШОВ-а, и као круна свега тога дошао нам је програм „Активне школе“ који је заправо програм промоције здравља у школама и то не само здравља у физичком и менталном смислу, већ једне здраве заједнице у којој ће сви бити укључени почев од родитеља и деце, наставника и професора па све до читаве локалне заједнице. Циљ нам је да физичко васпитање и ваннаставне активности подигнемо на ниво јавног здравља и то је оно са чим се и суштински бави наша Стратегија и желимо да покажемо да деца бар што се тиче физичке активности не треба да поштују туђе амбиције и да јуре медаље, већ да сутра буду здраво и радно способно становништво.

Управо и томе служи предмет физичко васпитање који је једини предмет, поред предмета матерњег језика и математике , који има континуитет кроз читаво школовање и обавезан је. Баш због тога не треба да тражимо таленте на настави, него да сва деца која никада неће постати спортисти и која се никада неће такмичити имају место у својој школској заједници и буду здрави и да на тај начин превенирају драстичне последице на које указују здравствене статистике у нашој земљи, а то је да је све више оболелих од кадиоваскуларних болести – рекла је ресорна секретарка и додала пример како ће се програм реализовати у школама.

- Кроз реализацију програма „Активне школе“, сво слободно време које је ван наставе физичког вапитања и ваннаставних активности у смислу секција, биће допуњено додатним садржајима. Када кажемо на сво слободно време мислимо на пример на велики одмор који треба да буде активан велики одмор, а не деца која су седела два часа да изађу напоље и поново да седе. Дакле, дежурни ученици треба да имају спортске реквизите, дежурни наставници треба да им помогну да организују да сам одмор буде активан кроз низ вежба које ће са њима радити. Друго, током летњег и зимског распуста, школска заједница треба да обезбеди деци да што квалитетније искористе то време и да им пружи додатне садржаје, да деца не беже из сала и школа или да их неко одатле тера јер сала треба неком другом већ да ђаци једва чекају да оду у ту школу која треба да буде безбедно и сигурно место за њих – рекла је покрајинска секретарка за спорт и омладину Тепић.

Присутнима су се на отварању саме конференције обратили и декан Факултета спорта и физичког васпитања господин проф др Дејан Мадић и директор Института за јавно здравље Војводине доц др Владимир Петровић који су се сложили да је најважније бавити се физичком активношћу од малих ногу и да је школа управо то место где би највише морало да се ради на превенцији болести. Зашто је важно за школу да постане “Активна школа” присутнима су објасниле и проф др Марија Јевтић из Института за јавно здравље Војводине, као и проф. др Вишња Ђорђић које су и чланице акредитационог тела “Активне школе”.

Подсекретарка покрајинског секретаријата за спорт и омладину Александра Ристић, представила је учесницима конференције, нови сајт који ће бити средство комуникације између акредитационог тела и школа, али на коме ће се моћи наћи и низ других потребних информација као и нови научних радова који ће се тицати физичког васпитања.

Након уводних излагања, учесници су се поделили у три радне групе и то: физичко васпитање и ваннаставне активности, сарадња са локалном заједницом и родитељима и одрживост програма “Активне школе”, а по завршетку и изношењу закључака донетих у оквиру ових радних група приређена је и додела сертификата.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs