Вести


Одржана презентација Националне стратегије у области животне средине за област отпадних, питких вода

Нови Сад , 30. март 2012.
-A A +AОдржана презентација Националне стратегије у области животне средине за област отпадних, питких вода.

Нови Сад , 30. март 2012. .

Нови Сад, 30. март 2012. године - У Скупштини Војводине данас је одржана презентација Националне стратегије у области животне средине (НЕАС) за област отпадних и питких вода и отпада, која ће, како је закључено, захтевати највише улагања у процесу спровођења стратегије. Овај документ је сачињен у оквиру ЕУ пројекта (ЕАС - Енвиронментал Аппроxиматион Стратегy), у сарадњи са Министарством животне средине, рударства и просторног планирања Србије, а усвојен је у октобру 2011.

Циљ презентације је да се представници локалних самоуправа у Војводини, фондова, јавних комуналних предузећа која се баве водоснабдевањем, одвођењем отпадних вода и управљањем отпадом, образовних институција упознају значајем овог документа, трошковима и финансирањем његовог спровођења, како би могли да сагледају своје обавезе и интересе у склопу спровођења стратегије, те да се на адекватан начин припреме за процес придруживања ЕУ у области вода и отпада.
Стратегију су представили Душанка Сремачки, покрајинска секретарка за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Небојша Покимица, помоћник министра у Министарству за животну средину, рударство и просторно планирање и програм менаџер ЕАС пројекта, Фреунд Рајнер.
Небојша Покимица, помоћник министра у Министарству за животну средину, рударство и просторно планирање истакао да је Стратегија за нашу земљу кључан документ у области заштите животне средине, посебно у тренутку када је Србија у процесу приодруживања Европској уњи.
- У наредих десет година пред је нама је озбиљан посао у области животне средине, односно озбиљна улагања у износу од 10 милијарди евра у комуналну инфраструктуру у свим градовима и општинама у Србији и Војводини, решавање питања водоснабдевања, третмана отпадних вода и решавање питања уклањања чврстог отпада - рекао је Покимица и додао да је стратегија даје смернице у ком правцу треба да у идемо. Покимица је додао и да је највише средства потребно за решавање питања отпадних вода, али и за решавање проблема водоснабдевања, будући да у овој области има великих проблема.
- Проблем отпадних вода је велики, јер се у последњих 20-так година у ову област готово уопште није улагало. Оно на чему сви заједно треба да радимо, јесте да пронађемо моделе да се осим средстава из буџета, која нису довољна за решавање овог проблема пронађу и други извори финасирања, као што су фондови Европске уније, повољне кредитне линије и слично - рекао је Покимица и додао да локалне самуправе морају да размишљају унапред, односно да имају спремну пројектну документацију за пројекте који су значајни за решавање проблема у својој средини.
Покрајинска секретарка за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине Душанка Д. Сремачки је истакла да су пројекти везани за област водоснабдевања, решавање проблема отпадних вода, заштите од вода, високобуџетни од саме израде пројектне документације до коначне реализације, те је због тога важна синергија струке и финасијера, јер ни Србија, ни Војводина, ниједан град не могу сами да реше проблеме у овим областима.
- Војводина јесте специфична по проблемима у водоснабдевању, али охрабрује чињеница да је у претходном периоду отворено или реконструисано неколико фабрика воде, што кроз буџете, што кроз европске фоднове и подршку земаља из Европске уније, и то је модел који треба да применимо у свим срединама - рекла је Душанка Д. Сремачки и додала да је Стратегија добар пут који треба да пратимо у решавању проблема у области животне средине.
Програм менаџер ЕАС пројекта, Фреунд Рајнер је истакао да је важно што је Србија донела стратегију у области животне средине, али да је подједнако значајно и то што је реч о добро урађеном планском документу који је осликао мишљење Европске комисије на оно што је у овој области претходно урађено, и што је довело до додељивања статуса кандитата Србији. Рајнер је додао да је пред Србијом озбиљан процес усклађивања прописа који ће изискивати велика улагања у области управљање отпадним водама, чврстим отпадом, прилагођавању индустрије одређеним стандардима и области заштите природе.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs