Вести


Одржана 11. седница Покрајинског социјално – економског савета

Нови Сад , 28. јул 2014.
-A A +AОдржана 11. седница Покрајинског социјално – економског савета .

Нови Сад , 28. јул 2014. .

Дневни ред данас одржане, 11. седнице Покрајинског социјално – економског савета, обухватио је и две социјално значајне теме посвећене ставовима социјалних партнера о усвојеним законима у радно-социјалној сфери: Закону о изменама и допунама Закона о раду и Закону о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Поводом недавно усвојених измена Закона о раду и Закона о пензијском и инвалидском осигурању, представник Покрајинске владе, покрајински секретар за привреду Мирослав Васин, указао је на чињеницу да је приликом њихових доношења изостао дијалог социјалних партнера.

«Доношење Закона о раду је морало проћи социјални дијалог, без кога се о судбини радника не може одлучивати. У овакав дијалог морају бити укључени представници синдиката, послодаваца и власти, како би се заједнички постигао договор“, истакао је Васин. Социјални партнери су мишљења да се око суштинских промена мора договарати, јер је договор људска тековина која може довести до решења. Уколико изостане дијалог, долази до мноштва конфликата. ПСЕС представља место где се негује суштински дијалог», рекао је Мирослав Васин.

Он је додао да се из перспективе послодаваца, нове вредности стварају у привреди, а они очекују да дође до очувања постојећих радних места и отварања нових, као и побољшања животног стандарда. Ове промене представници послодаваца виде као почетак компромиса, јер нови Закон о раду треба да представља оквир уређења односа између послодаваца и радника. Ипак, неприхватљива је чињеница да је изостала јавна расправа и учешће ПСЕС, те да део одговорности сносе и синдикалне организације. Послодавци су става да је потребно привредни амбијент ускладити са реалним стањем ,,на терену“, који условљава мере запошљавања.

,,С обзиром да је изостала јавна расправа поводом ових закона, значајно је да се чује реч социјалних партнера. Сматрам да је оваквим доношењем закона значај социјалног дијалога у Србији знатно умањен. Дуги низ година настојимо да истрајемо у борби да се једна од највреднијих европских тековина – социјални дијалог - уведе у праксу у нашој земљи. Поставља се питање на који начин ће се дијалог обновити након оваквих потеза. Последице могу да буду веома озбиљне, јер је изостала и солидарност самих социјалних партнера. Покушаћемо да у АП Војводини очувамо социјални дијалог у оквиру ПСЕС-а“, рекао је Васин и додао да је створен је сукоб између света рада и света капитала услед недостатка дијалога и јавне расправе.

Друга тема се тицала иницијативе за доношење Закона о занатској делатности. Наиме, на седници Социјално-економског савета Града Новог Сада, која је одржана 8. јула 2014. године, разматран је предлог за покретање иницијативе за доношење Закона о занатској делатности. На овој седници је усвојен и закључак на основу кога Савет Града Новог Сада покреће иницијативу за доношење поменутог закона на републичком нивоу, те је Покрајинском социјално-економском савету упућена иницијатива како би се ова делатност законски уредила. Тако би се олакшало отварање занатских радњи и пословање предузетника у области занатске делатности. Закон о занатској делатности би умногоме регулисао питање сиве и црне економије у којој се налазе мала и микро предузећа која се баве овом делатношћу. Доношење закона би решило предузетницима из ове сфере и многа егзистенцијална питања и смањења стопе незапослености у овој сектору.

Иницијатива ПСЕС-а да се занатска делатност уреди законом биће прослеђена Покрајинској влади. Неопходно је створити систем како би се предузећа преусмерила из сиве зоне у сферу легалног пословања, као и успостављање система награђивања ревносних послодаваца ове сфере.

Покрајински секретар Мирослав Васин је у име Покрајинске владе прихватио иницијативу за доношење Закона о занатској делатности, а исту је прихватила и Унија послодаваца, уз предлог да се на једној од наредних седница ПСЕС постојећи текст Закона уврсти у дневни ред како би подлегао расправи социјалних партнера.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs